Planul lui Putin pentru destabilizarea UE prin înfometarea Asiei și Africii. „Zeci de milioane de oameni vor muri de foame”
Vladimir Putin a blocat Marea Neagră pentru a împiedica aprovizionarea cu cereale a Africii și Asiei, provocând foamete în țările de pe cele două continente, lucru care va genera milioane de refugiați și instabilitate în Uniunea Europeană, afirmă Timothy D. Snyder, istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est.
Într-o serie de șaisprezece postări pe twitter, autorul cărții „Drumul spre nelibertate” și profesor la Universitatea Yale din Statele Unite descrie „planul înfometării” pus la cale de liderul de la Kremlin, după blocarea transporturilor de cereale ucrainene.
Russia has a hunger plan. Vladimir Putin is preparing to starve much of the developing world as the next stage in his war in Europe. 1/16
— Timothy Snyder (@TimothyDSnyder) June 11, 2022
Războiul început de Vladimir Putin în țara vecină pe 24 februarie a făcut ca porturile ucrainene de la Marea Neagră să se închidă, amenințând aprovizionarea cu alimente și provocând îngrijorări într-o serie de țări care se bazează foarte mult pe Ucraina, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale, care furniza în principal produse pentru statele din Orientul Mijlociu și din Asia.
De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertiza săptămâna trecută că până în această toamnă ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina. În plus, liderul de la Kiev preciza că milioane de oameni din toată lumea riscă să moară de foame, dacă Rusia nu va permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile blocate în prezent de Marina militară a Moscovei.
Comentariile profesorului american Timothy D. Snyder:
- Rusia are un plan al înfometării. Vladimir Putin se pregătește să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare ca următoarea etapă a războiului său din Europa.
- În vremuri normale, Ucraina era un exportator de produse alimentare de top. O blocadă navală rusă împiedică acum Ucraina să exporte cereale.
- Dacă blocada navală impusă de forțele ruse continuă, zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa și Asia vor muri de foame.
- Groaza planului de înfometare al lui Putin este atât de mare încât ne este greu să o înțelegem. De asemenea, avem tendința să uităm cât de centrală este hrana pentru politică. Câteva exemple istorice ne pot însă ajuta.
- Ideea că prin controlarea cerealelor ucrainene se poate schimba lumea nu este nouă. Atât Stalin, cât și Hitler au dorit să facă acest lucru.
- Pentru Stalin, pământul negru al Ucrainei urma să fie exploatat pentru a construi o economie industrială pentru URSS. De fapt, agricultura colectivizată a ucis aproximativ patru milioane de ucraineni.
- Pe măsură ce oamenii au început să moară în număr mare, Stalin a dat vina pe ucraineni înșiși. Propaganda sovietică i-a numit „naziști” pe cei care au atras atenția asupra foametei.
- Naziștii reali aveau idei similare. Le-a plăcut ideea de a controla agricultura ucraineană. Acesta a fost de fapt scopul principal de război al lui Hitler.
- Hitler dorea să redirecționeze cerealele ucrainene din Uniunea Sovietică în Germania, în speranța de a înfometa milioane de cetățeni sovietici.
- Al Doilea Război Mondial a fost dus pentru Ucraina și într-o măsură considerabilă în Ucraina, între dictatori care doreau să controleze aprovizionarea cu alimente.
- Politica memoriei ruse a pregătit calea pentru un plan de înfometare în secolul al XXI-lea. Rușilor li se spune că foametea lui Stalin a fost un accident și că ucrainenii sunt naziști. Acest lucru face ca furtul (de cereale - n. red.) și blocarea (porturilor de la Marea Neagră - n. red.) să pară acceptabile.
- Planul de înfometare al lui Putin este, cred, menit să funcționeze pe trei niveluri. În primul rând, face parte dintr-o încercare mai mare (a Moscovei) de a distruge statul ucrainean, prin tăierea exporturilor sale”.
- Planul lui Putin este menit să genereze refugiați din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, zone alimentate de obicei de Ucraina. Acest lucru ar genera instabilitate în UE.
- În cele din urmă, și cel mai îngrozitor, o foamete mondială reprezintă fundalul necesar pentru o campanie de propagandă rusă împotriva Ucrainei. Moartea în masă efectivă este necesară ca fundal pentru un concurs de propagandă.
- Când vor începe revoltele alimentare și pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina și va cere ca câștigurile teritoriale ale Rusiei în Ucraina să fie recunoscute și ca toate sancțiunile să fie ridicate.
- Rusia plănuiește să înfometeze asiaticii și africanii pentru a câștiga războiul pe care îl poartă în Europa. Acesta este un nou nivel de colonialism și cel mai recent capitol al politicii de înfometare (a lui Putin - n. red).
Avertismentul ONU: Războiul din Ucraina ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie în întreaga lume
Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, afirma săptămâna trecută secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând un al doilea raport al Organizaţiei despre repercusiunile internaţionale ale războiului.
„Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează”, a atenţionat șeful ONU. „Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a mai spus Guterres.
Acesta a mai spus că dacă „criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul următor”.
„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a declarat Antonio Guterres, evocând negocierile în curs asupra unui „acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti”.
„Acest acord este esenţial pentru sute de milioane de persoane în ţările emergente, inclusiv în Africa subsahariană”, a subliniat secretarul general al Naţiunilor Unite, refuzând să ofere detalii despre aceste negocieri desfăşurate de ONU de mai multe săptămâni şi fără vreun rezultat până în prezent.
Citește și: Rusia fură cereale din Ucraina și le vinde. „Primele trenuri au plecat prin Crimeea spre Orientul Mijlociu"
Antony Blinken: Informațiile că Rusia fură cerealele ucrainene pentru a le vinde sunt „credibile”
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, considera săptămâna trecută drept „credibile” informaţiile potrivit cărora Rusia „fură” cerealele ucrainene destinate exportului, dar care sunt blocate din cauza conflictului și le vinde apoi în propriul profit. Șeful diplomației americane l-a acuzat, pe de altă parte, pe Vladimir Putin că recurge la „şantaj” în criza cerealelor, pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale.
„Totul este deliberat”, a spus luni șeful diplomației americane la o videoconferință despre insecuritatea alimentară. El a acuzat Moscova că a impus o blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene în întreaga lume. În același timp, Rusia își face stocuri cu propriile produse alimentare destinate exportului.
Potrivit Reuters, Blinken a spus că presupusul furt face parte din acțiunile mai ample ale Rusiei din cadrul războiului său împotriva Ucrainei, urmărind să blocheze capacitatea țării invadate de a-și exporta recolta de grâu, ceea ce duce la o agravare a crizei globale în materie de securitate alimentară.
De la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene a declarat miercurea trecută că Uniunea Europeană trebuie să „demonteze dezinformarea Rusiei”, care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială.
Ursula von der Leyen a spus în discursul ținut în Parlamentul European că „alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului, lucru care nu poate fi tolerat”.
La începutul acestei luni, Ambasada Ucrainei la Beirut acuza Rusia că a trimis Siriei aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina de când a invadat țara, calificând transporturile drept „activitate criminală”. Cum prețurile internaționale ale grâului au trecut de 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.
Conflictul ruso-ucrainean opune din 24 februarie două superputeri cerealiere - Rusia şi Ucraina asigură numai ele 30 la sută din exporturile mondiale de grâu. În aceste condiții, prețurile la cereale și la ulei au crescut pe bursă și le-au depăşit pe cele atinse în timpul Primăverii arabe din 2011 şi al „revoltelor foamei” din 2008.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News