Planul lui Putin pentru creșterea natalității: sporuri pentru elevii săraci și mese gratuite în primii ani de școală
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat miercuri care este planul său pentru creșterea ratei natalități, potrivit BBC.
Potrivit Agenţiei pentru statistică din Rusia (Rosstat), în 2017 s-a înregistrat cea mai scăzută rată a natalităţii din ultimii zece ani în această ţară. Astfel, rata natalităţii a scăzut cu 10,7% în 2017, când în Rusia s-au născut 1,69 milioane de copii, cu 203.000 mai puţini decât în 2016, situându-se la nivelul din 2007.
#Education: All schools in Russia must have high-speed internet access in 2021
— President of Russia (@KremlinRussia_E) January 15, 2020
În 2019, liderul de la Kremlin a promis scutiri de taxe și facilități pentru familiile cu mai mulți copii. Recent, Putin s-a adresat Parlamentului, avertizând că „natalitatea este în declin", totodată propunând noi măsuri pentru mame: sporuri financiare pentru copiii cu vârste între 3 și 7 ani din familii cu venituri scăzute și mese calde gratuite în primii patru ani de școală. De asemenea, președintele Rusiei a anunțat că dorește să mărească numărul de burse oferite de stat pentru studenți.
I propose annually increasing the number of government scholarships at universities, with priority given to students from the regions #Address2020
— President of Russia (@KremlinRussia_E) January 15, 2020
Populația Rusiei se confruntă, încă din anii '90, cu un declin demografic dramatic. Deși, în prezent, populația 'țării este de 147 milioane, liderul de la Kremlin vorbește despre o „perioadă demografică foarte dificilă”.
"Soarta Rusiei și perspectivele sale istorice depind de câți dintre noi existăm", a spus el.
Natalitatea scăzută, o problemă dincolo de granițele Rusiei
Mai multe state europene se confruntă cu un declin demografic accelerat. Principalul motiv îl reprezintă migrația, arată un studiu Balkan Insight. Până în 2050 aceste țări ar putea pierde milioane de locuitori. Cele mai afectate vor fi România și Bulgaria.
Săptămâna trecută, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat noi beneficii fiscale şi de împrumut pentru familii, în cadrul eforturilor guvernului de a mări rata natalităţii.
Noile măsuri includ extinderea unui program de împrumuturi pentru familiile cu cel puţin doi copii, pentru a-i ajuta să cumpere locuinţe, subvenţionarea achiziţiei de maşini şi scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul femeilor cu cel puţin patru copii.
Femeile cu vârste de sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenţionat de 10 milioane de forinţi (36.000 de dolari). O treime din datorie va fi ştearsă la naşterea celui de-al doilea copil şi întregul împrumut după al treilea copil.
În România, la începutul anului 2019, aveam o populație de puțin peste 19 milioane, adică cu 125.000 mai puțini locuitori față de 2018. Cu alte cuvinte, echivalentul unui oraș de mărimea municipiului Târgu Mureș a dispărut.
Motivele declinului sunt îmbătrânirea și emigrarea. În 2018, numărul decedaților a depășit numărul născuțiilor vii. Vedem, totodată, că ponderea persoanelor de 65 de ani și peste 65 este în creștere, după cum arată datele INS.
În urmă cu câteva luni, aflam în mod oficial de la ministrul pentru Românii de Pretutindeni că 9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor. Dintre ei, mai mult de jumătate, adică peste 5 milioane, și-au făcut deja un rost în diaspora.
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News