Live

Petre Roman provoacă un scandal internațional în Sahara de Vest. Fostul premier și-a făcut lobby să fie trimis special al ONU

Data actualizării: Data publicării:
Fostul premier Petre Roman ar putea fi numit trimis special al ONU în Sahara Occidentală. Foto: INQUAM Photos/Sabin Cîrstoveanu

Presa din Algeria anunță, citând surse de la New York, că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019. Jurnaliștii algerieni critică decizia, numindu-l pe Roman „pro-marocan”.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numirea lui Roman nu a fost propusă de Statul Român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe „o filieră personală”. 

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins. Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei Occidentale de către Maroc, scrie publicația El Watan.

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane. Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese.”, mai scrie presa algeriană.

În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman. „Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este de neînțeles cum serviciile ONU greșesc atât de grav, mai ales că este o problemă extrem de delicată”, este concluzia jurnaliștilor.

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman nu a oferit prea multe detalii.

„Nu pot sa fac niciun fel de comentariu pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție.”, spune fostul premier.

Același lucru spune Petre Roman și despre articolul apărut în presa din Algeria: „Din nou, nu pot să mă exprim pentru că procesul este în desfășurare”.

Disputa asupra teritoriilor din Sahara de Vest

Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa de Nord în mare măsură controlat de Maroc, dar revendicat şi de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.

Disputa asupra Saharei Occidentale a început în 1975, când regiunea a fost invadată de Maroc şi Mauritania după retragerea Spaniei, putere colonială.

Luptătorii Polisario, care sunt stabiliţi în mare măsură în Algeria, unde s-a refugiat majoritatea populaţiei din respectivul teritoriu, au purtat un război de gherilă până în 1991.

În timp ce Frontul Polisario încearcă să obţină un scrutin pentru independenţă, Marocul susţine o formă de autonomie regională sub suveranitatea sa.

ONU îl consideră „teritoriu neautonom” în lipsa unei înțelegeri, după ce discuțiile au fost suspendate în 2019.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Donald Trump a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, la schimb cu normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel. În urma anunțului, Donald Trump a scris pe Twitter: „Maroc a recunoscut Statele Unite în 1777. Este potrivit să recunoaștem și noi suveranitatea lor asupra Saharei de Vest”.

Recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii Marocului asupra Saharei Occidentale a fost respinsă imediat de Frontul Polisario sprijinit de Algeria.

„Sunt manevre străine care vizează destabilizarea Algeriei. Există acum o voinţă a entităţii sioniste (Israelul) de a se apropia de frontierele noastre”, a acuzat premierul algerian, Abdelaziz Djerad, în prima reacţie a ţării sale după decizia americană.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Protest topless la sediul ONU. Activiste înarmate cu o drujbă și pictate pe piept cu mesaje anti-Rusia au vandalizat un monument

ONU cere un ajutor de 4 miliarde $ pentru palestinieni. „Amploarea masacrelor şi distrugerii din Fâşia Gaza sunt fără precedent”

Partenerii noștri