Live

Peste 80% dintre ucraineni cred că pot câștiga războiul, dacă Occidentul oferă un sprijin militar adecvat, arată un sondaj de opinie

Data publicării:
Foto: Profimedia

Ucrainenii sunt convinși că războiul împotriva Rusiei încă mai poate fi câștigat, însă cu o condiție: să primească ajutor militar din Occident, atât cât este nevoie.

Ucrainenii - nu mai puțin de 81% - rămân optimiști că Ucraina va câștiga războiul cu condiția ca Occidentul să ofere sprijinul adecvat. Acesta este rezultatul unui sondaj de cercetare sociologică realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), în perioada 20 septembrie-3 octombrie, scrie Ukrainska Pravda.

În același sondaj, 14% sunt convinși că Rusia este prea puternică, chiar și cu sprijinul Occidentului (7% în decembrie 2023). Alți 6% dintre respondenți au fost indeciși.

Sociologii subliniază că, în toate regiunile, majoritatea - variind de la 67% în est la 87% în vest - consideră că Ucraina poate câștiga războiul.

„În același timp, între decembrie 2023 și septembrie 2024, în toate regiunile, cu excepția vestului, au existat mai puține persoane care credeau în posibilitatea succesului. În special, cea mai mare scădere se observă în est, unde în decembrie 2023, 79% credeau în posibilitatea succesului, iar acum - 67% (în același timp, în est, 24% cred deja că Rusia este prea puternică)”, notează KIIS.

Studiul a fost realizat în perioada 20 septembrie - 3 octombrie, folosind interviuri telefonice cu un eșantion aleatoriu pentru a intervieva 989 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, care locuiesc pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean. Nu au fost incluși locuitori ai teritoriilor aflate în prezent sub controlul trupelor ruse, deși unii dintre respondenți sunt persoane strămutate intern care s-au mutat din teritoriul ocupat de Rusia, și nici nu a fost realizat cu persoane care au fugit din țară după 24 februarie 2022.

Formal, în condiții normale, eroarea statistică a unui astfel de eșantion nu depășește 2,4%.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii folosesc arme chimice cu cloropicrină pe câmpul de luptă. Gazul iritant a fost folosit pe scară largă în Primul Război Mondial

Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

Ucrainean arestat după ce a anunțat public că dezertează. Care sunt nemulțumirile lui Serghii Gnezdilov la adresa armatei Kievului

Zelenski vede o „oportunitate” pentru a pune capăt războiului din Ucraina în 2025. „O șansă reală de a muta situația spre pace”

Partenerii noștri