Live

Pesimismul câștigă teren printre europeni: Doar unul din zece crede că Ucraina poate învinge Rusia (sondaj)

Data publicării:
Ucrainenii se opun în mare măsură oricărei înțelegeri care cedează teritorii Rusiei, potrivit sondajelor. FOTO: Shutterstock

Doar unul din zece europeni crede că Ucraina poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj. Experții spun că, pe baza acestor constatări, politicienii UE ar trebui să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe stabilirea modului în care poate fi obținută pacea, transmite euronews.com.

Realizat în 12 țări din UE - inclusiv Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia - sondajul a constatat că pesimismul cu privire la rezultatul războiului a fost alimentat de contraofensiva eșuată a Ucrainei, de o potențială schimbare de politică a SUA și de posibilitatea ca Donald Trump să ajungă din nou la Casa Albă.

Potrivit raportului, intitulat „Războaie și alegeri: Cum pot liderii europeni să mențină sprijinul public pentru Ucraina”, 20% au prezis o victorie a Rusiei.

Constatările vin în ajunul celei de-a doua aniversări a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Deși sprijinul pentru Kiev în rândul europenilor rămâne ridicat, o anumită formă de „înțelegere de compromis” este văzută de cei chestionați ca fiind cea mai probabilă soluție la război.

Autorii raportului au susținut că, pe baza acestor constatări, politicienii UE ar trebui să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe stabilirea modului în care poate fi obținută pacea.

„Pentru a pleda pentru continuarea sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat co-autorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul, citat de The Guardian.

Majoritatea europenilor nu vor ca Rusia să câștige, dar cred că Ucraina nu poate câștiga războiul

Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Kievul poate câștiga militar, a continuat el.

Confruntându-se cu un public din ce în ce mai sceptic, Leonard a explicat că argumentele pentru mai mult ajutor ar trebui să se concentreze asupra modului în care acesta „ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care favorizează Kievul – mai degrabă decât o victorie pentru Putin”.

Ucrainenii se opun în mare măsură oricărei înțelegeri care cedează teritorii Rusiei, potrivit sondajelor.

Unii experți susțin că un acord de pace care va lăsa Rusiei teritoriile ucrainene câștigate ar putea încuraja Kremlinul, ceea ce ar putea duce la mai multe conflicte în viitor. Alții cred că încetarea vărsării de sânge ar trebui să fie primordială.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata ucraineană a reuşit să-i oprească pe ruşi să avanseze în localitatea Kupiansk

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Ciucă spune că nu a cerut „vreodată” informări legate de întâlnirile lui George Simion cu spioni ruși. „Pentru mine a fost clar”

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Partenerii noștri