Live

Peripețiile unui danez care, ajuns în Rusia, a fost luat la armată, obligat să bea vodcă și suspectat că e spion

Data actualizării: Data publicării:
În țara lui Putin, totul este posibil. Sursa: Profimedia

Niklas Hoffgaard, cetățean danez, a constatat la un moment dat că nu mai este de acord cu valorile occidentale și a luat decizia de a pleca în Rusia.

Mediazona scrie că Hoffgaard, în vârstă de 33 de ani, a ajuns  în Rusia în vara anului 2023 pentru că „nu era de acord cu valorile Europei” și era nemulțumit de „ deteriorarea climatului politic.”
A primit permis de ședere până în octombrie, nu a reușit să se acomodeze așa cum credea, așa că spre finalul mandatului a făcut cerere la Ministerul Apărării, în speranța că încheierea contractului îi va permite să obțină cetățenia.

Danezul, după cum a explicat avocatul său, credea că ar putea să facă un job mai ușor, de exemplusă fie trimis să păzească granița cu Rusia în Siberia sau să lucreze ca traducător de engleză.
În schimb, el a fost trimis pe front.

Nu știa rusă, spune avocatul, și nu înțelegea ce document semnează, dar a semnat. Spunea că nu voia să lupte în Ucraina.

„Nu m-am alăturat niciodată în armata rusă din dorința de a lupta sau de a câștiga bani. Încercam să găsesc o modalitate de a rămâne legal în Rusia în timp ce se elibera un permis de ședere”, a spus el..

Avocatul povestește cum clientul său a fost trimis la o unitate care se ocupa cu drone de lângă Lugansk. El s-a plâns că a fost forțat să bea vodcă, i s-a luat telefonul și a fost suspectat de spionaj pentru Statele Unite și Danemarca. În plus, potrivit danezului, nepalezii care servesc în această unitate l-au și agresat, iar unul dintre colegi l-a bătut.

Hoffgaard a vrut să se demobilizeze în 2024, după un an de la începerea serviciului, dar i-au explicat că între timp legea se schimbase și, conform noii legi, contractul este pe durată nedeterminată. Așadar, nu poate demisiona.

În primăvara anului 2024, Hoffgaard a mers în instanță. În primă instanţă, Tribunalul Militar al Garnizoanei Moscova a refuzat să-i rezilieze contractul, dar apoi Judecătoria Militară Sectorului 2 Vest a declarat contractul ilegal, scrie Mediazona.

La 19 august, Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la acordarea de sprijin umanitar persoanelor care împărtășesc valorile spirituale și morale tradiționale rusești”. Acesta prevede că străinii care decid să se mute în Rusia din cauza dezacordului cu „orientările ideologice neoliberale care contrazic valorile spirituale și morale tradiționale rusești” pot primi un permis de ședere temporară în baza unei proceduri speciale.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

Parlamentul georgian adoptă o lege controversată inspirată de Rusia care interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestului”

Partenerii noștri