Live

Pentagonul revocă acordul prin care „creierul” atentatelor de la 11 septembrie scăpa de pedeapsa cu moartea, după doar două zile

Data actualizării: Data publicării:
Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie. Foto: Profimedia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a revocat acordul negociat cu Khalid Sheikh Mohammed, considerat „creierul” atentatelor de la septembrie 2001, prin care acesta scăpa de pedeapsa cu moartea. Austin a anunțat că a preluat „având în vedere importanţa acestei decizii”, relatează agențiile internaționale de presă.

Revocarea este valabilă şi pentru cei doi coacuzaţi, Walid bin Attash şi Mustafa al-Hawsawi, deţinuţi la baza militară americană de la Guantanamo şi vizaţi de acordul care îi scutea de pedeapsa cu moartea.

„Am decis, având în vedere importanţa deciziei de a încheia acorduri de pedepse înaintea procesului cu acuzaţii (...), că responsabilitatea unei astfel de decizii ar trebui să-mi revină”, a explicat şeful Pentagonului.

Acordul anunţat miercuri a şocat mulţi apropiaţi ai celor aproape 3.000 de victime de la 11 septembrie, relatează Agerpres.

Cei trei bărbaţi sunt acuzaţi de terorism şi uciderea a aproape 3.000 de persoane în atentatele de la New York şi Washington, unul dintre cele mai traumatizante episoade din istoria Statelor Unite.

Acordul îi permitea lui Khalid Sheikh Mohammed (KSM) să evite un proces în care risca pedeapsa cu moartea, în schimbul unei sentinţe de închisoare pe viaţă, amintește New York Times.

KSM este cel mai cunoscut deţinut în centrul de detenţie din Golful Guantanamo, care a fost deschis în 2002 de fostul preşedinte George W. Bush pentru a-i găzdui pe militanţii străini suspecţi după atacurile de pe teritoriul SUA de la 11 septembrie. Populaţia sa era de 800 de deţinuţi în perioada de vârf, dar acum au mai rămas 30.

Aceşti oameni nu au fost judecaţi, procedura care urma să-i aducă în faţa justiţiei fiind blocată în jurul întrebării dacă torturile pe care le-au suferit în închisorile secrete ale CIA afectează probele existente împotriva lor.

Potrivit unui raport al Comisiei de informaţii a Senatului SUA din 2014, care viza utilizarea de către CIA a unor „tehnici de interogare intensivă”, Mohammed a fost supus metodei numite „waterboarding” de cel puţin 183 de ori.

În martie 2022, avocaţii deţinuţilor au confirmat că au loc negocieri în vederea unui posibil acord de pedeapsă negociată, a cărui obţinere este mai probabilă decât un proces în faţa tribunalului militar de la Guantanamo.

Acuzaţii doreau în special să obţină garanţia că vor rămâne la Guantanamo şi că nu vor fi transferaţi într-un penitenciar federal pe continentul american, unde şi-ar fi petrecut timpul într-o celulă la izolare.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pentagonul recunoaște că nu există o „armă-minune” cu ajutorul căreia Ucraina poate schimba soarta războiului cu Rusia

Raportul Pentagonului. Producția de muniție HIMARS și Patriot crește, chiar spectaculos, dar cifrele sunt total insuficiente

Ziua care a schimbat lumea. 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie din SUA

SUA anunță un nou ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina

Partenerii noștri