Live

Pentagonul confirmă că SUA vor trimite o baterie THAAD Israelului pentru a se proteja de rachetele Iranului

Data publicării:
Statele Unite au desfăşurat anterior o baterie THAAD în Israel, în 2019, pentru instruire şi un exerciţiu integrat de apărare aeriană. Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite au anunţat duminică oficial că vor trimite Israelului un sistem antirachetă avansat - împreună cu trupele americane necesare pentru a-l opera - în încercarea de a consolida apărarea aeriană a ţării în urma atacurilor cu rachete ale Iranului, confirmând astfel informaţii apărute iniţial în presă, pe surse, informează Reuters.

La indicaţiile preşedintelui, secretarul apărării (Lloyd) Austin a autorizat desfăşurarea unei baterii THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) şi a unei echipe aferente de personal militar american în Israel pentru a contribui la consolidarea apărării aeriene a Israelului în urma atacurilor fără precedent ale Iranului împotriva Israelului, la 13 aprilie şi, din nou, la 1 octombrie”, anunţă un comunicat al Pentagonului, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder, a declarat că desfăşurarea unei baterii THAAD va spori sistemul integrat de apărare aeriană al Israelului.

Face parte din ajustările mai ample pe care armata americană le-a făcut în ultimele luni, pentru a sprijini apărarea Israelului şi a proteja americanii de atacurile Iranului şi ale miliţiilor aliate Iranului”, a declarat Ryder într-un comunicat.

Ceva mai devreme, ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, avertizase, reacţionând la informaţii apărute pe surse în presa americană, că Statele Unite „pun viaţa trupelor lor în pericol prin desfăşurarea lor pentru a opera sisteme de rachete americane în Israel”.

Deşi am făcut eforturi uriaşe în ultimele zile pentru a limita un război total în regiunea noastră, spun clar că nu avem linii roşii în apărarea poporului şi intereselor noastre”, a postat Araqchi pe X.

Iranul a lansat rachete şi drone către Israel în aprilie. Apoi, la 1 octombrie, Teheranul a lansat peste 180 de rachete balistice către Israel, pe fondul escaladării luptelor dintre Israel şi Hezbollah, mişcarea şiită susţinută de Iran în Liban. Multe dintre aceste rachete balistice au fost interceptate în zbor, însă unele au penetrat sistemele de apărare antirachetă.

Aceasta nu este prima dată când Statele Unite desfăşoară o baterie THAAD în regiune”, subliniază comunicatul Pentagonului. „Preşedintele a ordonat armatei să desfăşoare o baterie THAAD în Orientul Mijlociu anul trecut, după atacurile din 7 octombrie, pentru a apăra trupele şi interesele americane din regiune. Statele Unite au desfăşurat anterior o baterie THAAD în Israel în 2019 pentru instruire şi un exerciţiu integrat de apărare aeriană”, reaminteşte purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a vrut să investească 100.000.000 €, dar i-au spus ”NU”! Miliardarul a luat o decizie radicală: ”Nu mă mai prindeți”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se răzbuna Donald Trump pe statele care nu-i erau loiale politic atunci când era președinte. „A fost şocant şi îngrozitor”

Tancurile israeliene „au intrat cu forța” într-o bază ONU din Liban. Netanyahu cere „Căștilor albastre” să plece din zonele de luptă

„Să nu mă salvați, nu e mare scofală!” Doar pentru vizualizări, unii influenceri au rămas în mijlocul urgiei să filmeze uraganul Milton

„E distractiv să călăreşti pe spatele dragonului”. De ce noul film „The Apprentice” e o surpriză neplăcută pentru campania lui Trump

Partenerii noștri