Live

Pentagonul a găsit 2 miliarde de dolari în plus din erori contabile la ajutoarele militare trimise Ucrainei

Data publicării:
Militari ucraineni recepţionează un transport de arme antitanc Javelin pe aeroportul din Kiev, februarie 2022. Foto: Profimedia Images

Pentagonul a găsit un excedent de 2 miliarde de dolari în urma unor erori contabile la calculele privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise în Ucraina. Suma totală a materialelor evaluate necorespunzător a crescut astfel la 8,2 miliarde de dolari, relevă un raport guvernamental publicat joi.

Departamentul Apărării al SUA s-a confruntat cu provocări în evaluarea cu acurateţe a materialelor trimise în Ucraina, din cauza definiţiilor contabile neclare, arată un raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală (GAO), consultat de Reuters, potrivit Agerpres.

În 2023, Pentagonul a declarat că personalul său a folosit „valoarea de înlocuire” în loc de „valoarea depreciată” pentru a calcula miliardele de dolari în materiale trimise Ucrainei. Eroarea de 6,2 miliarde de dolari a făcut posibilă trimiterea unor miliarde suplimentare Kievului.

Pentagonul a informat GAO că, de atunci, au fost descoperite supraevaluări de încă 2 miliarde de dolari. În consecinţă, pot fi trimise Ucrainei arme suplimentare în valoare de 2 miliarde pentru a acoperi suma aprobată de administraţia preşedintelui Joe Biden.

Cum a apărut eroarea

Potrivit GAO, o definiţie vagă a valorii din Legea de asistenţă străină (Foreign Assistance Act) şi absenţa unor îndrumări specifice de evaluare pentru Presidential Drawdown Authority (PDA, autoritatea de care dispune preşedintele de a retrage echipamente pentru a fi trimise altor state) au condus la neconcordanţe în valoarea raportată a ajutorului militar.

Într-un exemplu citat în raportul GAO, 10 vehicule au fost evaluate la 7,05 milioane de dolari, deşi documentaţia justificativă arăta că trebuiau evaluate la zero, valoarea lor contabilă netă.

GAO a recomandat Congresului să clarifice definiţia valorii în contextul articolelor de apărare în temeiul PDA.

În plus, GAO a emis şapte recomandări către Departamentul Apărării, pentru actualizarea îndrumărilor sale, iar Pentagonul a indicat că este de acord cu toate aceste recomandări şi le va pune în practică.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump reacționează public după a doua tentativă de asasinat asupra sa. Ce a scris republicanul pe Truth Social

Cinci tactici de dezinformare folosite de Rusia pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA | The Conversation

Rușii au lovit un bloc de locuințe din Harkov: Incendiu puternic și cel puțin 30 de persoane rănite, între care trei copii

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Partenerii noștri