Live

Pentagon Leaks: Serbia ar fi furnizat arme Kievului, în ciuda faptului că a refuzat să sancţioneze Rusia pentru invazie

Data publicării:
Aleksandar Vucici și Vladimir Putin. Foto cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Serbia, singura ţară din Europa care a refuzat să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, a acceptat să trimită arme Kievului sau deja le-a trimis, relevă un document clasificat al Pentagonului, potrivit Reuters. 

Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară şi "ajutor letal" sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai mare scurgere de informaţii secrete americane din ultimii ani. 

Intitulat "Răspunsul Europei la conflictul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina", documentul listează, sub formă de tabel, poziţiile adoptate de 38 de guverne europene în privinţa răspunsului la solicitările Ucrainei de asistenţă militară. 

Tabelul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau deja a făcut acest lucru. Documentul mai menţionează că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a oferi arme Ucrainei în viitor. 

Documentul este marcat ca Secret şi NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile secrete şi armatele străine. Este datat 2 martie şi conţine ştampila Biroului Şefilor de Stat Major.  Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului.

De asemenea, Agerpres spune că biroul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi Ambasada Ucrainei la Belgrad nu au răspuns încă la o solicitare de comentariu. Totodată, nici Pentagonul nu a răspuns deocamdată la întrebările Reuters despre referirile la Serbia din document, iar anterior a refuzat să comenteze orice document secret ajuns online. 

Guvernul lui Vucic a susţinut neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturile istorice, economice şi culturale profunde ale ţării sale cu Rusia. 

"Dacă documentul este autentic, el arată fie duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie faptul că acesta este sub o presiune enormă din partea SUA să livreze arme Ucrainei", a spus Janusz Bugajski, expert în Europa de Est în cadrul Jamestown Foundation, un institut de politică externă. 

Departamentul de Justiţie al SUA investighează această scurgere de informaţii, în timp ce Pentagonul evaluează daunele produse securităţii naţionale.

Citește și: Cine a scurs documentele secrete ale Pentagonului. Ce teorii iau în calcul americanii

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Transportul public în Belgrad va fi gratuit de la 1 ianuarie 2025

Olanda va bloca parcursul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

Jurnaliștii și activiștii sârbi sunt urmăriți de autorități cu programe spion și tehnologie israeliană. Raport Amnesty Internațional

UEFA a sancționat Serbia pentru comportamenul fanilor săi la două meciuri din Liga Națiunilor. Care sunt acuzațiile

Partenerii noștri