Live

Pedro Sanchez rămâne prim-ministrul Spaniei după alegerile legislative

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Socialistul Pedro Sanchez, şeful Guvernului în exerciţiu, a fost însărcinat de regele Spaniei să formeze un nou Cabinet, după victoria sa în alegeri, însă acesta este necesar să negocieze cu multe partide pentru a rămâne în post, relatează AFP, citat de News.ro.

Felipe al VI-lea l-a propus pe Pedro Sanchez drept candidat la preşedinţia Guvernului”, a anunţat joi preşedinta Camerei Deputaţilor Mertixell Batet, după o întâlnire între Sanchez şi suveran, care a primit de miercuri la consultări numeroasele forţe politice prezente în Cameră.

„Este o sarcină pe care mi-o asum cu onoare” şi cu „responsabilitate”, a anunţat ulterior, în faţa presei, Sanchez.

Învestirea sa într-un mandat de patru ani, care ar urma să aibă loc la începutul lui iulie, nu ridică vreo îndoială, în contextul în care niciun alt şef de partid nu dispune de suficiente voturi pentru a încerca să obţină un vot de încredere în Camera inferioară a Parlamentului.

„Nu există o majoritate alternativă celei propuse de Partidul Socialist”, a subliniat el.

Pe eşicherul drept, conservatorii din cadrul Partidului popular (PP), liberalii din cadrul Ciudadanos şi extrema dreaptă din cadrul Vox au promis să-i facă viaţa grea, dar s-au resemnat să se afle în opoziţie.

Sanchez „profită de faptul că opoziţia sa este foarte fragmentată şi nu poate articula o majoritate alternativă”, a comentat Pablo Simon, un politolog de la Universitatea Carlos al III-lea din Madrid.

Ajuns la putere în urmă cu un an, în urma unei moţiuni de cenzură a predecesorului său Mariano Rajoy (PP), socialistul urmează să obţină, de această dată, încrederea directă a deputaţilor, după ce a încercat acest lucru, fără succes, în martie 2016.

Pentru a rămâne în post, socialistul, în vârstă de 47 de ani, are nevoie de 176 de voturi în vederea învestirii, adică o majoritate absolută a celor 350 de mandate din Cameră.

În cazul în care nu atinge acest prag, un tur doi urmează să fie organizat după două zile, iar o majoritate simplă va fi suficientă.

NEGOCIERI ÎN 17

Învingător în scrutinul de la 28 aprilie, în care a obţinut 123 de deputaţi, Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez are de-acum de negociat cu celelalte forţe dintr-un peisaj politic foarte fărâmiţat, în contextul în care 17 partide sunt reprezentate în Cameră.

Coaliţia de stânga radicală Unidas Podemos, care are 42 de mandate, s-a arătat deja dispusă să voteze în favoarea sa, însă cere ca în schimb să intre în Guvern.

Sanchez vrea să evite această opţiune şi să formeze un Guvern socialist minoritar, susţinut de la caz la caz.

În afară de Podemos, PSOE este nevoit să negocieze susţinerea unei mulţimi de partide regionale până la votul de învestire.

Însă vrea să evite susţinerea separatiştilor catalani şi basci, de teamă să nu fie acuzat de dreapta că le face concesii.

„Fragmentare face ca Gvernul să fie nevoit să se bată pentru fiecare susţinere”, comentează Pablo Simon.

La două săptămâni după alegerile locale, negocieri sunt deja angajate în vederea formării guvernelor regionale, iar ele ar putea să condiţioneze voturile în Camera Deputaţilor.

MANDAT DIFICIL

După învestire, lui Pedro Sanchez nu-i va fi prea uşor. El este necesar să constituie majorităţi de la caz la caz, în vederea adoptării legilor - inclusiv a bugetului pe 2019 -, iar spinosul dosar catalan ameninţă să-i afecteze mandatul.

Pronunţarea în toamnă a unor eventuale pedepse grele împotriva celor 12 lideri separatişti judecaţi de către Curtea Supremă cu privire la faptul că au încercat să facă secesiune de Spania în octombrie 2017 ar putea să înăsprească şi mai mult atitudinea separatiştilor catalani, care au obţinut 22 de mandate în alegeri.

Patru dintre aceşti lideri separatişti, judecaţi în proces şi aflaţi în detenţie provizorie, au fost suspendaţi din funcţii.

De la începutul procesului, separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi-au multiplicat gesturile de sfidare a socialiştilor.

Ei au precipitat alegerile anticipate, refuzând să voteze bugetul de stat, iar apoi au împiedicat alegerea unui apropiat al lui Pedro Sancez la preşedinţia Senatului.

„Atmosfera este dificilă, pentru că procesul deturnează totul”, apreciază Pablo Simon.

Sursă: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Nadal, glumeţ după ce a jucat, probabil, ultima partidă a carierei: Am pierdut primul meci de simplu din Cupa Davis şi ultimul

Casa lui Gerard Pique din Catalonia a fost vandalizată: „Afară cu burghezii”

Partenerii noștri