Live

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Data actualizării: Data publicării:
Patriarhul Kirill alături de Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Pe fondul discuției din Rusia privind ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat că BOR nu condamnă această formă de pedeapsă, susținând că însuși Iisus Hristos nu a condamnat pedeapsa cu moartea.

Subiectul a fost adus în discuție de publicația Kommersant și completat de site-ul Meduza, organ de presă rus cu sediul în Letonia.

„Iisus Hristos nu a condamnat pedeapsa cu moartea, chiar dacă el însuși a suferit-o pe nedrept”, a spus Kirill. Cuvintele sale sunt citate pe site-ul Patriarhiei Moscovei. 
Potrivit acestuia, pedeapsa cu moartea „a fost prezentă de-a lungul istoriei omenirii”. 

„Domnul Iisus Hristos nu a condamnat pedeapsa cu moartea, deși el însuși a suferit nemeritat pedeapsa cu moartea. Desigur, uciderea unei persoane ca pedeapsă pentru crimele sale este o măsură extremă. Și, prin urmare, ar fi ideal ca oamenii să nu comită crime care ar duce la pedeapsa cu moartea. El a remarcat că, deși Isus Hristos „a fost omorât în ​​mod ilegal”, apostolii nu au numit o astfel de pedeapsă „păcat”.  

„Biserica nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea dacă pedeapsa cu moartea a fost executată conform legii,

Care este contextul

În iunie 2024, Alexander Bastrikin, șeful Comitetului rus de investigații, a îndemnat la reconsiderarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea în timpul unei sesiuni plenare la Forumul juridic internațional din Sankt Petersburg. Acest apel a venit ca răspuns la un atac terorist la Primăria orașului Crocus.

Bastrykin, exprimându-și sprijinul pentru pedeapsa cu moartea, a susținut că ar fi „foarte uman” dacă un criminal care a ucis 70,80,100 de persoane ar fi „condamnat la pedeapsa capitală, să fie împușcat”. De asemenea, el a sugerat că moratoriul ar putea fi ridicat printr-un decret prezidențial, fără modificări constituționale.

Partidul pro-guvernamental Rusia Unită s-a angajat să „exploreze” posibilitatea reinstaurării pedepsei cu moartea.

Între timp, Curtea Constituțională a recunoscut că ar putea discuta subiectul, deși președintele acesteia, Valeri Zorkin, a precizat ulterior că reinstaurarea pedepsei cu moartea nu este fezabilă „în cadrul actualei Constituții”.

Pedeapsa cu moartea rămâne în Constituția Rusiei, dar a fost supusă unui moratoriu pe perioadă nedeterminată de aproape trei decenii. Rusia a adoptat moratoriul în 1996, ca parte a eforturilor sale post-sovietice de a adera la Consiliul Europei.

În 2011, Patriarhul Kirill spunea că pedeapsa cu moartea este permisă în cazuri speciale, dar sistemul judiciar actual nu este capabil să asigure aplicarea ei corectă. „Sunt împotriva pedepsei cu moartea în Rusia modernă. Astăzi, pentru a elimina un concurent, este angajat un criminal. În starea actuală a instanțelor noastre, dacă există pedeapsa cu moartea, oamenii vor fi „înlăturați” prin lege. Și acesta este un pericol teribil”, a menționat el. 

Citește și

Donald Trump îi face „nebuni” pe cei care susțin că e „prietenul Rusiei”: Le place să spună că am fost spion rus

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a arestat patru suspecți care ar fi implicați într-un plan ucrainean de asasinare a ofițerilor ruși de rang înalt

Rusia a declarat stare de urgență. Scurgeri masive de țiței în Marea Neagră, ca urmare a eșuării mai multor petroliere

Poliția finlandeză suspectează un petrolier rusesc de avarierea cablului submarin care leagă Estonia de Finlanda

Avionul Azerbaijan Airlines s-a prăbușit după ce a fost lovit de un sistem de apărare aeriană al Rusiei, spun azerii și un oficial SUA

Partenerii noștri