Live

Pașapoartele de aur din Vanuatu. Cum a ajuns insula din Pacific poarta de intrare în UE pentru politicieni corupți, escroci sau fugari

Data actualizării: Data publicării:
Vânzarea pașapoartelor este cea mai mare sursă de venituri pentru guvernul din Vanuatu, analiza efectuată de Investment Migration Insider constatând că a reprezentat 42% din totalul veniturilor guvernamentale în 2020. Foto: Profimedia Images

Peste 2.000 de persoane, inclusiv fugari, politicieni controversați și oameni de afaceri care au probleme cu legea, au cumpărat pașapoarte din Vanuatu cu care au acces, fără viză, în Uniunea Europeană, Regatul Unit precum și în alte peste 100 de țări din lume, se arată într-o investigație publicată de The Guardian.

Printre cei care au primit cetățenie prin programul de sprijin pentru dezvoltare al țării și au beneficiat de „pașapoartele de aur” se numără un om de afaceri sirian ale cărui afaceri se află sub sancțiunile SUA, un politician nord-coreean, un om de afaceri italian acuzat de escrocherie, un fost membru al unei bande notorii de motocicliști din Australia și doi frați din Africa de Sud acuzați de un jaf de criptomonede în valoare de 3,6 miliarde de dolari.

Schema de pașapoarte permite cetățenilor străini să achiziționeze cetățenia pentru 130.000 de dolari, într-un proces care durează de obicei puțin peste o lună, totul fără a pune vreodată piciorul în țară.

Comercializat de agenții ca unul dintre cele mai rapide, mai ieftine și mai laxe scheme de „pașaport auriu” din lume, programul de sprijin pentru dezvoltare oferă acces fără restricții, fără vize, la 130 de țări, inclusiv Marea Britanie sau state din UE. Vanuatu funcționează, de asemenea, ca un paradis fiscal, fără impozite pe venit, proprietăți sau avere.

Experții au avertizat că schema este pregătită pentru exploatare, creând o ușă din spate pentru accesul în UE și Marea Britanie și permițând grupurilor infracționale transnaționale să stabilească o bază în Pacific, iar legile fiscale din Vanuatu fac din țară un loc atractiv pentru spălarea banilor.

Foto: Gettyimages

O cale către noi identități

Programul de pașapoarte, care a generat guvernului din Vanuatu venituri de peste 116 milioane de dolari anul trecut, a fost extrem de controversat de la relansarea sa în 2017, însă, până acum, nu au existat prea multe informații despre cine a cumpărat pașapoarte prin intermediul schemei.

O serie de documente guvernamentale interne obținute de The Guardian detaliază numele și naționalitatea fiecărui beneficiar al unui pașaport Vanuatu prin programul de sprijin pentru dezvoltare al țării și programul de contribuție Vanuatu în 2020 și ianuarie 2021.

După o investigație de câteva luni, care a implicat căutarea dosarelor instanțelor publice, a listelor electorale, a înregistrărilor deceselor, a rețelelor sociale și după discuții cu polițiști și surse din întreaga lume, The Guardian a reușit să confirme identitatea a zeci de persoane din listă. 

Vanuatu a emis aproximativ 2.200 de pașapoarte în 2020 prin intermediul acestor programe - mai mult de jumătate (aproximativ 1.200) erau pentru cetățeni chinezi. După aceștia, cea mai comună naționalitate a beneficiarilor a fost nigeriană, rusă, libaneză, iraniană, libiană, siriană și afgană. Două persoane din SUA, șase australieni și o mână de oameni din Europa au fost, de asemenea, printre cei care au aplicat pentru „pașaportul de aur”.

Schema de cetățenie-prin-investiție nu este ilegală și multe țări din întreaga lume oferă astfel de programe. Există numeroase motive legitime pentru aplicare, inclusiv o mai bună libertate de circulație sau privilegii bancare offshore fără taxe.

Cu toate acestea, experții în securitate avertizează că ușurința cu care oamenii pot cumpăra pașapoarte, ar putea face din această schemă un sistem atractiv pentru membrii grupurilor infracționale transnaționale.

„Nu doar că pot călători în UE sau pot înființa afaceri, una dintre probleme este posibilitatea de a crea aceste rețele în Pacific, mai ales că Pacificul devine mai mult un centru de trafic de droguri”, a spus Jose Sousa-Santos, expert al Colegiul de Securitate al Pacificului din Australia. „Și cadrul legal privind paradisurile fiscale din Vanuatu fac țara foarte atractivă pentru spălarea banilor.”

The Guardian a descoperit că mai mulți solicitanți de cetățenie din Vanuatu sunt puternic implicați într-o rețea complexă de afaceri offshore.

Sousa-Santo spune că un alt potențial pericol îl constituie cei care obțin cetățenia în Vanuatu și apoi își schimbă legal numele în această țară, ceea ce le conferă efectiv o nouă identitate.

Într-o broșură care promovează programul de sprijin pentru dezvoltare al țării, o agenție răspunde la o întrebare: Își pot schimba beneficiarii pașaportului numele? „Odată ce vi se acordă cetățenia, vă puteți schimba numele trimițându-ne o scrisoare care explică motivația dvs. de a vă schimba numele, iar pașaportul va fi eliberat cu noul dvs. nume”, se arată în broșură.

Ca răspuns la aceste îngrijorări, Ronald Warsal, președintele Biroului pentru cetățenie din Vanuatu spune că autoritățile fac verificări înainte de a permite schimbarea legală a numelui.

Șef FIFA, o prințesă din Emirate sau autorii escrochieriei de 3,6 miliarde de dolari cu criptomonede, pe lista celor care au obținut „pașapoarte de aur”

Atât UE, cât și OCDE au continuat să își exprime îngrijorări cu privire la această situație, obligând Vanuatu să promită că va intensifica verificările de fond anul trecut, în încercarea de a avea un mai bun control al programelor.

În ciuda acestui fapt, documentele arată că și în ianuarie 2021 Vanuatu vindea pașapoarte către persoane care au legături cu fraude sau sancțiuni și altele care erau căutate de polițiști în țările lor de origine.

Lista prezintă o serie de personaje controversate, inclusiv un șef FIFA, o prințesă din Emirate și un televanghelist nigerian. The Guardian l-a identificat și pe fostul prim-ministru al Libiei, Fayez al-Sarraj.

Alte figuri politice sunt Alaa Ibrahim, fostul guvernator sirian din Damasc, și Vinay Mishra, un fost politician indian. Mishra locuiește în prezent în Vanuatu și se confruntă cu acuzații de corupție în India, despre care avocații săi spun că sunt nefondate.

Alte persoane care și-au cumpărat „pașapoartele de aur”:

  • Raees și Ameer Cajee, fondatorii platformei Africrypt, o plaformă de tranzacționare a criptomonedelor. Aceștia au dispărut împreună cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin. Banii virtuali s-au evaporat de pe platforma lor de investiții în criptomonede. Ar putea fi cea mai mare fraudă cu criptomonede din istorie.
  • Gianluigi Torzi, un om de afaceri italian acuzat de extorcare a oficialilor de la Vatican cu 15 milioane de euro.
  • Hayyam Garipoglu, un mogul bancar turc încarcerat pentru un scandal de delapidare de milioane de dolari și condamnat la închisoare pentru adăpostirea nepotului său după ce nepotul său a ucis o tânără de 17 ani.
  • Ghali Belkecir, controversatul fost șef al Jandarmeriei din Algeria, forța militară a țării responsabilă cu aplicarea legii, care are patru mandate de arestare.
  • Khaled al-Ahmad, un om de afaceri sirian și consilier apropiat al președintelui Assad, a obținut, de asemenea, cetățenia Vanuatu în iunie 2019.

The Guardian crede, de asemenea, că un politician nord-coreean și soția sa ar fi primit cetățenia după ce au solicitat-o folosind pașapoarte chineze. Numele unui bărbat și a unei femei care au solicitat pașapoarte anul trecut se potrivesc cu cele ale unui politician nord-coreean cunoscut și al soției sale.

Pe hârtie, Vanuatu împiedică cetățenii Siriei, Irakului, Iranului, Yemenului și Coreei de Nord să obțină cetățenia, cu excepția cazului în care pot dovedi că au locuit în afara acestor țări de mai bine de cinci ani. Cu toate acestea, The Guardian a reușit să identifice un număr de solicitanți din acele țări care erau rezidenți în țările respective la momentul depunerii cererii.

O sursă de venituri

Vanuatu este una dintre cele mai sărace țări din lume, Banca Mondială plasând PIB-ul pe cap de locuitor la 2.780 de dolari. Țara este puternic îndatorată, în mare parte din cauza dezastrelor naturale care au lovit-o. După un ciclon în 2014, deficitul țării s-a dublat.

Vânzarea pașapoartelor este cea mai mare sursă de venituri pentru guvernul din Vanuatu, analiza efectuată de Investment Migration Insider constatând că a reprezentat 42% din totalul veniturilor guvernamentale în 2020.

În iunie 2021, guvernul a raportat un surplus bugetar în ciuda pandemiei Covid-19, în mare parte datorită cererii continue de cetățenie, iar guvernul a folosit profiturile pentru a achita datoriile.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în Insulele Vanuatu

Liderul ISIS, Abu Yusif, a fost ucis într-un atac aerian în Siria, susțin SUA

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

Partenerii noștri