Live

Video Surpriză enormă în Franța: alianța de stânga Noul Front Popular este victorioasă, premierul Attal va demisiona

Data actualizării: Data publicării:
În Franța are loc duminică turul doi al alegerilor legislative anticipate. FOTO: Profimedia Images

O zi istorică pentru Franța. Francezii au votat duminică pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate, un vot istoric în care se aștepta victoria extremei-drepte. Votul a mers către alianța de stânga reunită Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) , care se situează pe primul loc în cel de-al doilea tur al legislativelor anticipate, înaintea alianței Ensemble, a președintelui Emmanuel Macron și a Rassemblement National (RN) și aliații săi, extrema-dreaptă, care se aștepta la victorie. Nicio coaliție nu a obținut majoritatea absolută la acest scrutin.

O estimare IFOP pentru radiodifuzorul TF1 a arătat că NFP ar putea obține 180-215 locuri în Parlament în al doilea tur de scrutin, în timp ce un sondaj Ipsos pentru France TV a estimat 172-215 locuri pentru blocul de stânga.

Un sondaj Opinionway pentru CNews TV a afirmat de asemenea că Noul Front Popular ar obține 180-210 locuri, în timp ce un sondaj Elabe pentru BFM TV a preconizat un interval de 175-205 locuri pentru acesta.

Conform acestor sondaje, blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron este pe locul doi, la mică distanță în fața partidului Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen.

Iată distribuția voturilor între partide, prezentată de BFMTV:

Alianța stângii Noul Front Popular: între 68 și 74 de locuri pentru Franța Nesupusă a lui Melenchon, între 63 și 69 de locuri pentru Partidul Socialist, între 32 și 36 de locuri pentru ecologiști.

În tabăra prezidențială Ensemble, partidul Renaissance ar președintelui ar obține între 95 și 105 mandate, MoDem între 31 și 37, iar Horizons între 24 și 28.

În ceea ce privește Adunarea Națională (RN) și aliații săi, RN ar obține între 120 și 136 de locuri, iar fracțiunea partidului Les Républicains aliată cu partidul lepenist, între 12 și 16 locuri.

Republicanii, la rândul lor, ar obține între 57 și 67 de locuri.

Duminica trecută, alegătorii au plasat RN și aliații săi LR pe un loc fruntaș, cu 33,2% dintre voturi, înaintea alianței de stânga Nouveau Front populaire (NFP, 28,0%) și a blocului prezidențial Ensemble (20,0%). 

Puternică participare la vot: circa 67,1%

Participarea la vot în turul 2 este proiectată la 67,1%, ceea ce reprezintă cea mai ridicată participare la acest tur din 1997.

În primul tur RN și aliații săi obținuseră 33% din voturi față de 28% pentru NFP, 21% Ensemble și 10% LR. Rezultatul din turul 2 elimină practic posibilitatea ca RN să ajungă la guvernare.

Între cele două tururi NFP și Ensemble și-au retras candidații calificați pe locul 3 și 4 în turul 2 în circumscripțiile unde candidații RN erau plasați pe locurile 1 și 2. Atât președintele Emmanuel Macron, premierul Attal, cât și liderii partidelor de stânga au făcut un apel la un baraj împotriva RN.

În același timp, este foarte dificilă formarea unui guvern de mare coaliție, întrucât Ensemble și LR califică partidul Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) “extrema stângă”, iar președintele Macron și premierul Attal au spus înainte de turul 2 că nu vor accepta o coaliție din care să facă parte LFI, care la rândul său a spus că nu acceptă să coopereze cu Ensemble.

Reamintim faptul că Noul Front Popular era  alianța formată de stânga radicală, socialiști, ecologiști și comuniști.

”Premierul trebuie să plece!”

”Primul-ministru trebuie să plece”, a declarat Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă stânga Franța Nesupusă, care s-a adresat susținătorilor, declarând că Emmanuel Macron ar trebui să ceară NFP să formeze un guvern.. El crede că președintele Emmanuel Macron trebuie să se încline și să admită această înfrângere fără a încerca să ocolească în vreun fel realitatea. 

"Poporul nostru a respins în mod clar cea mai proastă soluţie", a declarat Melenchon.

Bardella denunță aranjamentele electorale

Jordan Bardella, președintele RN, ajuns acum pe locul al treilea împreună cu aliații săi, după Noul Front Popular și Ensemble, a reacționat la rezultatul celui de-al doilea tur. Evocând cel mai important câștig obținut în toată istoria sa al RN, el a deplâns aliața ”lipsei de onoare și a aranjamentelor electorale periculoase care îi lipsește în această seară pe francezi de o politică a redresării”. ”Aceste acorduri electorale aruncă Franța în brațele extremei stângi a lui Jean-Luc Melenchon”, a mai spus acesta.

„Voi fi acolo, pentru voi, cu voi, până când vom câștiga. În seara aceasta, o lume veche a căzut și nimic nu poate opri un popor care a început să spere din nou”, a conchis el.

Extrema dreaptă franceză Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională) intră în forţă în parlament, cu un număr istoric de deputaţi aleşi (între 115 şi 155), dar rămâne departe de putere înregistrând un scor dezamăgitor faţă de avântul său din primul tur.

Rezultatul trebuie să unească majoritatea francezilor - Olivier Faure

Alegerile parlamentare franceze au fost o victorie a Noului Front Popular (NFP) și trebuie astfel să unească majoritatea francezilor, a declarat duminică liderul socialist francez Olivier Faure, în urma victoriei neașteptate a NFP în alegeri.

Olivier Faure, s-a pronunţat împotriva unei alianţe guvernamentale cu tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron.

Nu ar trebui să existe o "coaliţie a contrariilor" care să continue politicile lui Macron, a declarat Faure. El a cerut ca Franţa să fie modernizată, inclusiv prin investiţii masive în acţiuni climatice. De asemenea, bogaţii ar trebui să fie impozitaţi mai puternic, a spus el.

„Vom avea o singură busolă: programul Noului Front Popular”, le-a spus Faure susținătorilor, adăugând că politica președintelui francez Emmanuel Macron nu trebuie continuată și că contestata sa reformă a pensiilor trebuie anulată.

Tabăra prezidențială va prezenta condiții prealabile oricărei discuții

Stéphane Séjourné, liderul Renaissance, anunță că tabăra prezidențială va prezenta ”condiții prealabile oricărei discuții” în vederea obținerii unei majorități clare în Adunarea Națională. Secretarul general al Renaissance a apreciat că este ”evident” că Jean-Luc Melenchon nu va putea guverna Franța, după primele rezultate ale legislativelor anticipate.

Marine Le Pen declară că victoria taberei sale a fost ”doar amânată”

Lidera extremei drepte franceze. Marine Le Pen, a declarat duminică seara, la aflarea primelor estimări ale rezultatelor, care au plasat tabăra sa pe locul al treilea, spre totala surpriză, că victoria sa a fost doar ”amânată”, insistând că Rassemblement National (RN) a fost ”principalul” partid din Franța. ”Valul se ridică. Nu a crescut suficient de mult de data aceasta, dar încă este în creștere. În consecință, victoria noastră este doar amânată”, a declarat ea pentru postul privat de televiziune TF1, adăugând:”Am prea multă experiență pentru a fi dezamăgită de un rezultat în care ne dublăm numărul de deputați”.

Sora lui Marine Le Pen, Marie-Caroline Le Pen, a pierdut alegerile pentru un mandat parlamentar într-o circumscripție din vestul Franței, scrie Reuters, care citează datele oficiale. 

În acest timp, nepoata lui Marine Le Pen, Marion Marechal, a declarat la BFMTV (aici, în imagine - n.r) că acest Parlament nu este reprezentativ pentru ceea ce gândesc francezii.

Franța, cufundată în necunoscut

Franţa, un pilon al Uniunii Europene, se găseşte cufundată în necunoscut, fără nicio certitudine cu privire la viitorul său guvern, cu doar trei săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, comentează agenţia franceză de presă.

Cu 172 până la 215 deputaţi, conform primelor estimări ale institutelor de sondare, alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide care nu sunt de acord pe o serie de probleme, a creat o surpriză devenind prima forţă a ţării.

La o lună după dizolvarea parlamentului, decisă de preşedintele Emmanuel Macron, tabăra prezidenţială a dat dovadă de o rezistenţă neaşteptată, cu 150 până la 180 de aleşi, faţă de 250 în iunie 2022.

Această tripartiţie aruncă Franţa în ceaţă, la capătul unui scrutin care a mobilizat puternic alegătorii (prezenţa la vot în jur de 67%), cea mai ridicată din 1981. Pentru că fără 289 de deputaţi, ceea ce înseamnă o majoritate absolută sau chiar apropiată de aceasta, niciun bloc nu este în măsură să formeze singur un guvern.

În timp ce se aşteaptă cifrele consolidate, poziţiile adoptate de principalii lideri şi negocierile intense care vor urma, identitatea viitorului guvern rămâne incertă. 

UPDATE

Premierul franceză anunță că va remite demisia sa președintelui Emmanuel Macron, ca urmare a rezultatelor alegerilor legislative anticipate din Franța. El își va depune demisia în cursul zilei de luni, dar a dat asigurări că își va exercita funcția atât timp cât va fi necesar.

Premierul s-a exprimat la scurt timp după ce a aflat primele estimări ale rezultatului votului, el urmărind evoluția situației alături de președintele Macron. 

”Nu eu am ales această disoluție, dar am refuzat să o sufăr”, a declarat șeful Guvernului francez. ”În această seară, nicio majoritate absolută nu poate fi realizată de extreme”,  mai spus Attal. ”Am rezistat și suntem în picioare”, a mai spus Attal, referitor la coaliția prezidențială.

UPDATE

Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel la ”prudență” în cursul analizei rezultatelor alegerilor legislative anticipate, pentru a determina cine poate fi însărcinat cu formarea unui guvern, a transmis anturajul său.

El a apreciat că blocul de centru este energic după șapte ani la putere, conform aceleiași surse.

„Președintele, în calitate de garant al instituțiilor noastre, va respecta alegerea poporului francez”, a precizat Palatul Élysée, într-un comunicat de presă.

Președintele va aștepta ”structurarea” noii Adunări Naționale pentru ”a lua deciziile necesare”, a precizat Palatul Elysee.

UPDATE

Înfrângerea anunţată a extremei drepte franceze în alegerile legislative a făcut Varşovia "fericită" şi va duce la "dezamăgire" în Rusia şi "uşurare" în Ucraina, a declarat duminică premierul polonez, Donald Tusk. "La Paris entuziasmul, la Moscova dezamăgirea, la Kiev uşurarea. Suficient pentru a fi fericit la Varşovia", a scris fostul preşedinte al Consiliului European pe X (fostă Twitter).

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri