Live

Parlamentul ucrainean a acceptat demisia ministrului agriculturii, acuzat de corupţie

Data publicării:
Mîkola Solski este acuzat de implicare într-o achiziţie ilegală de terenuri deţinute de stat, în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari. Foto: Profimedia

Parlamentul ucrainean a acceptat vineri demisia ministrului agriculturii, Mikola Solski, acuzat de corupţie pentru că şi-ar fi însuşit terenuri aparţinând statului înainte de a face parte din guvern, a anunţat vineri ministerul său.

La sfârşitul lunii aprilie, Solski a fost plasat în arest preventiv şi eliberat la scurt timp după achitarea unei importante cauţiuni în valoare de 75,7 milioane de hrivne (circa 1,78 de milioane de euro).

Aceasta a fost prima oară când un ministru în funcţie a fost arestat în Ucraina, potrivit militanţilor anticorupţie din ţară.

Mikola Solski şi-a prezentat demisia încă din 25 aprilie, la două zile după ce au fost anunţate acuzaţiile împotriva sa, dar aceasta trebuia să fie aprobată oficial pentru a intra în vigoare.

Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei) a „acceptat-o”, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Care sunt acuzațiile

Mikola Solski este suspectat de a-şi fi însuşit terenuri publice în valoare de aproape „6,9 milioane de euro” şi de „încercarea de a-şi însuşi altele”, în valoare de circa 4,5 milioane de euro.

În acest scop, spun autorităţile, el a acţionat împreună cu responsabili din serviciul de stat pentru cadastru şi cartografie.

Ei sunt suspectaţi că şi-au însuşit între 2017 şi 2021 aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumî (nord-est) printr-un sistem care presupunea deturnarea unor documente oficiale.

Mikola Solski a lucrat până în 2019 pentru un cabinet de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale. În acelaşi an, el a fost ales în parlament pe lista partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, apoi numit ministru în martie 2022.

Cazuri de corupţie apar cu regularitate în Ucraina, dar acestea implică în general responsabili din eşaloanele inferioare.

Lupta împotriva corupţiei, un rău endemic în Ucraina de decenii, este una din condiţiile majore puse de Uniunea Europeană Kievului în cadrul cererii acestuia de aderare la UE.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Partenerii noștri