Live

Parlamentul turc se va pronunţa joi asupra ratificării aderării Finlandei la NATO. Turcia nu a aprobat încă aderarea Suediei

Data publicării:
Parlamentul turc. Foto: Profimedia

Parlamentul turc se va pronunţa joi asupra ratificării aderării Finlandei la NATO, potrivit agendei parlamentului de la Ankara. Ratificarea va fi supusă la vot într-o şedinţă parlamentară prevăzută să înceapă la ora 14:00.

La jumătatea acestei luni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO, o decizie salutată de Alianţa Nord-Atlantică.

Ratificarea în plenul legislativului turc ar urma să decurgă fără probleme, după ce comisa parlamentară de afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută, scrie Agerpres, preluând AFP.

Turcia este ultima membră a NATO care mai trebuie să ratifice aderarea ţării nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după ce luni parlamentul ungar a făcut acelaşi lucru.

Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a „salutat” anunţul făcut de Recep Tayyip Erdogan şi a subliniat că „lucrul cel mai important este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membre cu drepturi depline ale NATO şi nu ca ele să adere exact simultan”.

Situaţia este mai delicată pentru Suedia, faţă de care Turcia încă are obiecţii. „Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor”, a adăugat vineri Erdogan, evocând peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm. Ulterior, şeful statului turc a lăsat să se înţeleagă că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că iniţial cele două ţări nordice doreau să avanseze „umăr la umăr” în procesul de integrare euroatlantică.

Finlanda şi Suedia au cerut anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Turcia, țară membră NATO, a fost invitată să devină „țară parteneră” a comunității BRICS

Polonia ar putea accepta să predea avioanele MiG - 29 Ucrainei. Condițiile puse de președintele Duda forțelor NATO

De ce s-a enervat Elon Musk pe un oficial al NATO. „Tipii ca el cred că 1984 este un manual de instrucţiuni”

Partenerii noștri