Live

Parlamentul European va permite anchete interne efectuate de procurorii Laurei Codruței Kovesi

Data publicării:
Roberta Metsola. Foto: Profimedia

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a semnat un acord de lucru cu Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, care permite efectuarea de investigaţii în cadrul instituţiei, documentul fiind consultat de POLITICO. Este primul acord de acest gen între cele două instituţii. În mod semnificativ, acesta va facilita accesul EPPO la Parlament şi investigarea cazurilor de corupţie din cadrul instituţiei, precizează publicaţia de la Bruxelles, relatează News.ro.

Acordul facilitează accesul procurorilor EPPO în sediul Parlamentului, solicitarea de ridicare a imunităţii deputaţilor şi a personalului şi accesul la documentele legate de investigaţii. 

Acordul, care a fost semnat miercuri, vine la câteva săptămâni după ce EPPO a dezvăluit că desfăşoară o investigaţie asupra unuia dintre grupurile politice ale Parlamentului, Partidul Popular European (PPE), menţionează POLITICO.

„Va face ca lupta noastră împotriva criminalităţii şi a fraudei să fie mai rapidă şi mai eficientă. În cele din urmă, acest acord vizează protejarea banilor plătitorilor de taxe din UE”, a declarat Roberta Metsola, care face parte din grupul politic al PPE.

Pentru investigaţiile referitoare la membrii Parlamentului European, EPPO va trebui să o contacteze pe Metsola. Pentru investigaţiile referitoare la personalul Parlamentului, acesta îl va contacta pe secretarul general.

Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului pentru lupta împotriva corupţiei şi politici de transparenţă, a declarat că acordul, care urmează unui acord similar încheiat între EPPO şi Comisia Europeană în 2021, urmăreşte să „îmbunătăţească mecanismele anticorupţie” şi să „ofere siguranţă juridică investigaţiilor EPPO”.

„Este un pas uriaş înainte pentru instituţia noastră şi un mesaj clar de sprijin pentru EPPO din partea Parlamentului European”, a comentat el.

Potrivit acordului, EPPO va trebui să informeze Parlamentul cu cel puţin 48 de ore înainte de orice raid.

În plus, EPPO va trebui să informeze Parlamentul cu privire la investigaţiile în curs de desfăşurare şi, la rândul său, Parlamentul trebuie să informeze EPPO cu privire la comportamentul infracţional financiar al personalului său. 

 

Editor : M.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Giorgia Meloni demisionează din funcția de președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Un europarlamentar român, în topul celor care câștigă cel mai bine în noul Parlament European

Grupul PPE din Parlamentul European cere revizuirea deciziei de a interzice mașinile pe benzină sau motorină

Partenerii noștri