Parlamentul European a ratificat acordul Brexit: „Acesta e un divorț, un avertisment, un eșec al UE. Trebuie să învățăm din el”
Parlamentul European s-a pronunțat marți seară asupra acordului comercial final între Uniunea Europeană și Regatul Unit, finalizând la capătul a aproape cinci ani de discuții, Brexitul. Legislativul UE a votat covârșitor pentru ratificarea acordului Brexit - 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 de abțineri. Rezultatul votului a fost făcut public miercuri dimineață.
Parlamentarii europeni au dezbătut acordul marți seară, ultimul pas în finalizarea ieșirii din Uniunea Europeană a Regatului Unit, la aproape cinci ani de la referendumul din 2016 și după lungi dezbateri, discuții și negocieri pe parcursul ultimilor patru ani.
Liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles Michel, au salutat votul favorabil asupra acordului prin mesaje pe Twitter.
I warmly welcome the @Europarl_EN vote in favour of the EU-UK Trade and Cooperation Agreement.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 28, 2021
The TCA marks the foundation of a strong and close partnership with the UK. Faithful implementation is essential. pic.twitter.com/aTU7cOB5Ck
I warmly welcome the results of the vote by the @Europarl_EN on the 🇪🇺🇬🇧Trade and Cooperation Agreement.
— Charles Michel (@eucopresident) April 28, 2021
It marks a major step forward in #EU-#UK relations and opens a new era.
The #EU will continue to work constructively with the #UK as an important friend and partner.
Acordul comercial este în vigoare în regim provizoriu de la începutul anului, însă legislativul european a decis să amâne ratificarea sa finală până în aprilie, ca urmare a discuțiilor legate de încălcarea de către Regat a unor dispoziții ale tratatului.
„Acesta este un divorț. Este un avertisment, Brexitul. Este un eșec al Uniunii Europene și trebuie să învățăm din el”, le-a spus Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE pentru Brexit, parlamentarilor, Conform Reuters.
În cazul extrem de improbabil în care acordul ar fi fost respins în Parlamentul European, comerțul între UE și UK s-ar fi desfășurat în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, o situație denumită anterior un „Hard Brexit”.
Chiar și în contextul în care comerțul UE-UK este reglementat de un acord, exporturile și importurile între cele două părți s-au prăbușit la începutul acestui an, o situație problematică mai ales pentru Marea Britanie, în contextul în care Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare și mai important partener comercial al acesteia.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat guvernul britanic înainte de începe dezbaterilor în Parlamentul European, că nu va tolera încălcări ale acordului și că va folosi toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a pedepsi Regatul dacă tratatul nu este respectat la literă.
„Acest acord vine cu posibilități de a rezolva conflicte și dispute și mecanisme care permit măsuri unilaterale acolo unde este necesar.
Vreau să fie foarte clar: nu vrem să folosim aceste instrumente, dar nu vom ezita să le folosim dacă va fi nevoie. Sunt esențiale pentru a ne asigura că Regatul Unit se va conforma în totalitate cu acordul comercial și acordul de retragere, ambele negociate în detaliu și care au fost acceptate de ambele părți”, a spus Ursula von der Leyen.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News