Live

Parlamentul elveţian recunoaşte ca ''genocid'' Holodomorul, foametea provocată în Ucraina de regimul stalinist

Data publicării:
O fotografie a unuia dintre monumentele comemorative ale genocidului Holodomor, la Kiev. Foto: Profimedia

Elveţia a devenit marţi cea mai recentă ţară care a recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea provocată în urmă cu 90 de ani de regimul stalinist în Ucraina, relatează Agerpres.

Camera inferioară a parlamentului elveţian (Consiliul Naţional) a votat o moţiune în acest sens, adoptată cu 123 de voturi "pentru" şi 58 "împotrivă".

Cel mai mare partid din legislativul de la Berna, formaţiunea de dreapta naţionalistă Partidul Popular Elveţian (SVP), a votat împotrivă. Verdictul asupra comiterii sau nu a unui genocid este responsabilitatea instanţelor internaţionale, a motivat acest vot Monika Rüegger, parlamentară membră a SVP. "Elveţia nu stabileşte existenţa unui genocid şi nu ar trebui să se lase instrumentalizată", a adăugat ea.

Parlamentele sau guvernele a 34 de ţări, plus Parlamentul European, au recunoscut până în prezent Holodomorul drept genocid.

Ce este Holodomorul

În anii 1932 şi 1933 circa patru milioane de ucraineni, precum şi milioane de kazahi şi sute de mii de ruşi, au fost victime ale Holodomorului (care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare) comis de regimul stalinist. Recoltele, animalele şi stocurile de produse agricole au fost atunci confiscate în urma deciziei lui Stalin de colectivizare a agriculturii.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Harta digitală a episoadelor de canibalism din Holodomor a fost creată în Ucraina. „Foametea ca instrument deliberat de cucerire”

Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Partenerii noștri