Live

Pariul pierdut al lui Putin, la granița cu Finlanda. A amenințat că trimite trupe, dar nu are suficienți soldați

Data actualizării: Data publicării:
Rusia vrea să trimită trupe la granița dintre Finlanda și Rusia. Foto: Profimedia

Vladimir Putin a amenințat recent că va aduce trupe militare la granița cu Finlanda. Această amenințare este una cu impact major având în vedere faptul că granița se întinde pe o suprafață de 1300 km. Finlanda se bucură acum de protecția NATO, ceea ce înseamnă că amenințarea lui Putin este puțin probabil să cauzeze temeri prea mari, relatează Politico

Mai mult decât aderarea Finlandei la NATO, amenințarea lui Putin poate fi fără succes și din cauza unui alt motiv crucial: Rusia nu are suficienți soldați. Acesta a declarat într-un interviu pentru agenția de știri RIA faptul că: „În general, avem relații bune cu Finlanda. Pur și simplu perfecte. Nu avem nicio revendicare unii față de ceilalți, în special teritoriale, fără să menționăm alte domenii. Nici măcar nu avem trupe acolo, le-am retras pe toate cele care se aflau la granița cu Finlanda.” Cu toate acestea, Finlanda s-a aliat cu NATO, Putin adăugând: „Asta au decis. Noi nu aveam trupe la graniță, acum vom avea.”

Întrebarea este dacă Kremlinul a luat în considerare efectele pe care cuvintele și acțiunile lor le au asupra altor țări, așa cum a fost agresivitatea Rusiei care a grăbit aderarea Finlandei la NATO. Însă problema cea mai mare cu amenințările constante asupra altora este că ai nevoie de resurse considerabile. Dacă Rusia vrea să intimideze Finlanda cu faptul că se va răzbuna pentru aderarea țării la NATO aducând trupe la graniță, trebuie să aibă suficiente trupe la dispoziție, iar Rusia pur și simplu nu are.

Pekka Toveri, general și fost șef al informațiilor militare din Finlanda a declarat pentru Politico faptul că „Rușii nu vor avea resursele să construiască infrastructură, să producă noi arme și să recruteze un număr considerabil de forțe militare pentru granița noastră până în anul 2030.” Mai mult, acesta a spus și faptul că „Finlanda este un mediu operațional exigent, așa cum au învățat sovieticii în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial”.

Trupele rusești de la granița cu Finlanda au fost transferate în Ucraina 

După câteva luni de la invazia Rusiei în Ucraina, Kremlinul a transferat trupele care staționau lângă granița Rusiei cu Finlanda pentru a lupta în Ucraina, chiar dacă Putin spune că au fost retrase ca un semn de prietenie cu Finlanda. Pekka Toveri a spus că rușii încă mai au o brigadă la 50 km de granița cu Finlanda, însă garnizoana este destul de goală, fără trupe pregătite pentru că sunt toate în Ucraina. Deși Ministrul Apărării din Rusia, Sergei Șoigu, a reacționat când Finlanda s-a alăturat NATO, nu au fost aduse trupe la graniță. 

Forțele armate rusești s-au străduit să recruteze suficiente forțe armate pentru a duce războiul, iar asta a dus la recrutarea mercenarilor din cadrul Wagner și a mai mulți prizonieri. Aproape 100 000 de criminali au fost recrutați pentru a lupta în război în schimbul libertății lor, iar din cauză că aceștia sunt slab instruiți și mor într-un număr mare, trebuie să fie mereu înlocuiți. Rusia a fost, de asemenea, forțată să execute o mobilizare parțială, care a avut parțial succes după ce mulți dintre bărbații eligibili plecaseră deja din țară. 

Putin vrea să crească forțele armate, după ce a spus că Rusia are 617 000 de soldați în Ucraina. Este destul de complicat să susțină acest număr atunci când cel total de forțe armate în Rusia este de 1.15 milioane. Anul trecut, acesta a ordonat ca forțele armate să crească la 1.32 de milioane, iar Șoigu a sugerat să ridice numărul la 1.5 milioane până în anul 2026. Totuși, întrebarea rămâne de unde vor lua atât de mulți soldați și cât de buni vor fi aceștia. 

Astfel, având în vedere cât de tare se străduiește  Rusia cu aceste sarcini, politicienii din Finlanda își pot permite să nu fie alarmați de amenințările lui Putin pentru moment. Însă, riscul ca agresiunea Rusiei să meargă dincolo de Ucraina, există, iar acesta este un motiv bun pentru care Finlanda și Suedia au făcut alegerea înțeleaptă de a se alătura NATO. 

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a acordat cetățenie unui număr de 3.344 de cetățeni străini de la începutul anului pentru că au luptat împotriva Ucrainei

Suedia renunță la 13 parcuri eoliene din Marea Baltică de teama Rusiei. „Un impact inacceptabil” asupra apărării

Ruinele care au supraviețuit atacurilor aeriene israeliene. De la începutul războiului, 341 de moschei au fost distruse în Palestina

Președintele ceh a aprobat ca 60 de cetățeni să se alăture forțelor armate ucrainene

Partenerii noștri