Papa Francisc şi-a început vizita în Bulgaria. Biserica Ortodoxă nu e prea încântată, liderii politici - da
Papa Francisc a ajuns duminică dimineață în Bulgaria. Este o vizită de două zile, ce vine pe un fond tensionat cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe, majoritare în ţara vecină.
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Un român a fost împușcat de polițiștii bulgari. În ce stare se află
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Podul Prieteniei intră în reparații luna aceasta. Ce spun românii care vor să își petreacă vacanța în Bulgaria sau Grecia
Bulgarii au detonat și distrus drona care a căzut pe litoralul lor
Klaus Iohannis, după ridicarea MCV: Este o zi frumoasă. România e un stat cu o justiție funcțională. Eforturile nu au fost în zadar
Roberta Metsola: E nevoie de măsuri pentru a garanta o Europă unită
Șapte morți în inundațiile devastatoare din Grecia, Turcia și Bulgaria
Bulgaria va trimite 100 de blindate Ucrainei
Avionul Papei Francisc a aterizat duminică dimineață, la ora 10:00, pe aeroportul din Sofia. Suveranul Pontif face o vizită de două zile în ţara vecină - a doua a unui papă în Bulgaria, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea din 2002. Papa va pleda pentru unitatea creştinilor, în ciuda ostilităţii afişate de Biserica ortodoxă bulgară. Acesta este unul dintre prinicpalele scopuri ale sale: îmbunătăţirea relaţiilor cu bisericile ortodoxe, ca parte a eforturilor Vaticanului de a realiza în cele din urmă unirea dintre cele două mari rituri ale creştinătăţii, despărţite în anul 1054.
În vreme ce biserica bulgară este ostilă, cu totul altfel este privită vizita de către liderii politici de la Sofia. Aceştia se bucură de publicitatea pe care o aduce ţării prezenţa capului Bisericii Catolice şi de faptul că mai distrage atenţia de la scandalurile de corupţie.
La începutul vizitei, Suveranul Pontif va fi primit de premierul Boiko Borisov şi de şeful statului, Rumen Radev. Se va întâlni, totuşi, şi cu Patriarhul Neofit. Apoi va rosti o rugăciune la catedrala Aleksandr Nevski, monumentul reprezentativ al oraşului. Prima zi se va încheia cu o slujbă ce va avea loc într-o altă piaţă importantă din Sofia.
Papa va face apoi o vizită și în Macedonia de Nord, acolo unde o treime din populație este de religie musulmană.
O vizită delicată în Bulgaria. Biserica ortodoxă nu o privește favorabil
Experţii consideră că este o vizită delicată, pentru că în niciun alt stat est-european relația bisericii ortodoxe cu Vaticanul nu este atât de tensionată precum în Bulgaria. Biserica Ortodoxă din această ţară este singura care nu participă la o comisie de dialog teologic oficial cu romano-catolicii. Tocmai de aceea, vizita Papei Francisc în Bulgaria şi Macedonia de Nord vizează consolidarea relaţiilor cu bisericile ortodoxe.
„Călătoria în Bulgaria va fi pentru mine şi colaboratorii mei un pelerinaj sub semnul credinţei, al unităţii şi al păcii. Ţinutul vostru este patrie a mărturisitorilor de credinţă încă de pe vremea în care Sfinţii fraţi Chiril şi Metodiu au semănat acolo Evanghelia. Un semănat fecund care a adus roade abundente chiar în vremuri dificile ale secolului trecut”, a spus Papa Francisc.
Vizita Papei Francisc în Bulgaria, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, unde dintre cei 7,1 milioane de oameni doar 58 de mii sunt catolici, este, așadar, o misiune delicată. Că relaţia dintre Vatican şi Biserica ortodoxă bulgară este una tensionată o demonstrează şi faptul că liderii acesteia au interzis prelaţilor să ia parte la rugăciuni şi slujbe cu Suveranul Pontif, spunând că legile nu le permit.
„Din punct de vedere canonic, este o întrebare controversată dacă ortodocşii pot participa la rugăciuni comune cu catolicii. Este adevărat că majoritatea teologilor ortodocşi spun că nu este încă acceptabil având în vedere starea actuală a relaţiilor dintre ortodocşi şi catolici”, spune Momcil Metodiev, jurnalist.
De ce face Papa Francisc vizite în țări majoritar ortodoxe
Cu toate acestea, Suveranul Pontif se va întâlni cu Patriarhul Neofit, capul bisericii ortodoxe bulgare şi va vizita catedrala patriarhală Alexandru Nevski.
„Vreau să le spun tuturor oamenilor care au dubii, griji, tentaţii, dacă le putem spune aşa, că Biserica Ortodoxă a Bulgariei nu are o atitudine negativă faţă de vizita Papei Francisc în ţară”, a dat asigurări mitropolitul Antonie.
Vizita în Bulgaria şi Macedonia de Nord, cea de-a 29-a călătorie internaţională pentru Papa Francisc, este una excepţională, fiind văzută ca o încercare de a îmbunătăţi relaţiile cu bisericile ortodoxe.
„Dragi prieteni, pelerinajul meu va fi în întregime dedicat memoriei lui Papa Ioan al XXIII-lea. Am ales ca motto al acestei călătorii titlul istoricei sale enciclice "Pacem in Terris" (n.red: "Pace pe Pământ"). Vă rog să mă însoţiţi cu rugăciunile voastre. Mulţumesc! Dumnezeu să dăruiască Bulgariei pace şi prosperitate!”, a spus Papa Francisc.
Papa Francisc, așteptat în România la sfârșitul lunii
Papa Francisc va sosi și în România la 31 mai și va sta până în 2 iunie. Suveranul Pontif trece prin Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj.
România scrie o pagină importantă în istoria mondială a catolicismului prin vizita pe care Papa Francisc o va face în ţara noastră la sfârşitul lunii. Este a doua oră când un Papă calcă pe pământ românesc, la două decenii de la călătoria istorică pe care Ioan Paul al II-lea o făcea în România. Este cel mai important eveniment din ultimii 20 de ani pentru cei aproximativ un milion de romano-catolici şi 200 de mii de greco-catolici care trăiesc în ţara noastră. Călătoria apostolică a suveranului Pontif va dura trei zile şi va fi plină de evenimente cu mare încărcătură simbolică. Punctul culminant va fi beatificarea celor șapte episcopi martiri greco-catolici pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.
Digi24 dedică un proiect editorial special vizitei Sanctităţii Sale. Vom fi pas cu pas pe drumul Papei Francisc prin România. Până atunci, facem o călătorie simbolică prin istoria comunităţilor catolice din ţara noastră. V-am pregătit reportaje speciale, documentare, mărturii emoţionante în exclusivitate. Răspundem astfel în felul nostru motto-ului ales pentru această vizită: „Să mergem împreună!”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News