Live

Papa Francisc se arată îngrijorat de intensificarea activităților militare din Ucraina: „Sper că putem evita o amplificare a tensiunii”

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc. Foto: Agerpres / EPA / Filippo Monteforte / POOL

Papa Francisc și-a exprimat duminică îngrijorarea în legătură cu „intensificarea activităților militare” din estul Ucrainei. Rusia este acuzată că a trimis zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera sa cu Ucraina şi în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, iar confruntările, care aproape se opriseră de la un armistiţiu convenit în vara lui 2020, au fost reluate recent.

„Urmăresc cu o îngrijorare profundă evenimentele care se desfăşoară în câteva regiuni din estul Ucrainei, unde în ultimele luni s-au înmulţit încălcările armistiţiului”, a declarat Papa Francisc în tradiţionala sa rugăciune duminicală publică din Piaţa San Pietro, potrivit Agerpres.

„Sper cu tărie că putem evita o amplificare a tensiunii şi că pot fi făcute în schimb gesturi pentru promovarea încrederii reciproce şi pentru favorizarea reconcilierii şi a păcii, atât de necesare şi dezirabile”, a afirmat el.

„Trebuie să ne gândim de asemenea la situaţia umanitară care afectează populaţia, faţă de care îmi exprim solidaritatea”, a adăugat Suveranul Pontif.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi au făcut apel la Rusia să îşi retragă trupele de la frontieră pentru a se ajunge rapid la o detensionare a situaţiei.

Totodată, Volodimir Zelenski, cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE, în faţa ameninţării ruse, şi îi îndeamnă pe europeni să treacă de la vorbe la acţiuni.

Populaţia din Ucraina este majoritar ortodoxă, însă catolicii de rit oriental sunt extrem de prezenţi în vestul ţării, în apropiere de Polonia.

Papa Francisc a reapărut la fereastra Palatului Apostolic pentru tradiționala rugăciune duminicală

Papa Francisc a reapărut duminică la fereastra Palatului Apostolic cu vedere la Piaţa Sfântul Petru pentru a rosti în public tradiţionala rugăciune duminicală, care din 21 martie a fost transmisă din biblioteca sa ca urmare a restricţiilor legate de COVID-19.

„Un salut cordial tuturor, locuitori ai Romei şi pelerini brazilieni, polonezi, spanioli ... Slavă Domnului, ne putem întâlni din nou în acest loc pentru rugăciunea noastră duminicală", a declarat papa Francisc, zâmbindu-le credincioşilor şi pelerinilor adunaţi pentru a-l vedea şi asculta în Piaţa Sfântul Petru.

„Vă mărturisesc ceva: mi-a fost dor de locul acesta. Când trebuie să mă rog în bibliotecă, nu sunt fericit. Mulţumesc lui Dumnezeu, mulţumesc pentru prezenţa voastră şi vă doresc tuturor o duminică fericită!”, a spus suveranul pontif.

Ultima rugăciune duminicală pronunţată în public de papa Francisc a fost pe 14 martie. Restricţiile anti-COVID-19 adoptate în Italia şi, prin urmare, la Roma, unde se află Vaticanul, nu au permis organizarea de adunări şi au condus la suspendarea acestui eveniment popular în rândul credincioşilor şi pelerinilor, dar şi al turiştilor.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Ucrainenii au pierdut peste 40% din teritoriul ocupat în Kursk, după contraatacul armatei ruse în regiune

Partenerii noștri