Papa Francisc a vizitat Veneția, fiind prima sa călătorie de la începutul anului din cauza problemelor de sănătate
Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a început duminică o vizită la Veneţia, aceasta fiind prima călătorie a sa din acest an, din cauza stării sale de sănătate. Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu tinerii în Piața San Marco și a vizitat o închisoare pentru femei unde a pledat pentru condiții demne pentru persoanele încarcerate.
Aceasta este prima deplasare efectuată de suveranul pontif în afara Romei în ultimele şapte luni din cauza stării sale de sănătate, la câteva săptămâni după un episod de oboseală accentuată care a stârnit îngrijorare în perioada Paştelui catolic, informează AFP, preluată de Agerpres.
Sosit cu elicopterul la ora locală 08:00 (06:00 GMT) direct în curtea închisorii de pe insula Giudecca, în care a fost amenajat pavilionul Vaticanului la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia, papa Francisc i-a salutat îndelung, unul câte unul, pe voluntari, pe membrii personalului administrativ şi pe cele aproximativ 80 de deţinute.
În această fostă mănăstire ce găzduieşte femei care execută pedepse lungi, episcopul Romei, deosebit de sensibil faţă de chestiunea persoanelor marginalizate şi a universului carceral, a lansat un apel pentru un sistem penitenciar care să ofere deţinuţilor "instrumente şi spaţii de creştere umană, spirituală, culturală şi profesională".
"Închisoarea este o realitate dură şi probleme precum suprapopularea, absenţa instalaţiilor şi a resurselor, incidentele violente generează atât de multe suferinţe. Însă ea poate deveni şi un loc de renaştere (...), unde demnitatea femeilor şi a bărbaţilor nu este pusă în izolare", a declarat liderul de la Vatican.
"Curaj şi mergeţi înainte! Nu renunţaţi!", a spus papa Francisc, după ce a primit cadouri cu produse realizate de deţinute, multe dintre ele fiind vizibil emoţionate.
Departe de luminile reflectoarelor şi de atenţia publicului, pavilionul Vaticanului este considerat unul dintre cele mai proeminente din cadrul prestigioasei Bienale de Artă Contemporană de la Veneţia şi oferă vizitatorilor o experienţă captivantă şi derutantă, în cadrul căreia lucrările sunt expuse alături de sârmă ghimpată.
"Papa acţionează dincolo de cuvinte"
Chiara Parisi, comisarul expoziţiei, a subliniat "uimirea" şi "speranţa" deţinutelor faţă de această vizită. "Papa acţionează dincolo de cuvinte" deplasându-se în rândul lor, "persoane care vor să joace un rol chiar şi atunci când se află într-o situaţie foarte dură", a declarat ea.
În faţa artiştilor care au participat la realizarea expoziţiei şi a unor reprezentanţi din sectorul cultural care s-au reunit în capela deconsacrată a închisorii, Sfântul Părinte a insistat asupra rolului pe care arta îl joacă în lupta împotriva "rasismului, xenofobiei, inegalităţii şi dezechilibrului ecologic".
Papa Francisc s-a adresat apoi tinerilor reuniţi în faţa emblematicei Bazilici Santa Maria della Salute, a cărei cupolă maiestuoasă domină intrarea sudică pe Canal Grande, la mică distanţă de Piaţa San Marco.
După ce a ajuns în celebra piaţă traversând un pod temporar, Suveranul Pontif a prezidat o slujbă în prezenţa a numeroşi lideri politici şi religioşi, înainte de a părăsi Veneţia la începutul după-amiezii.
După Paul al VI-lea (1972), Ioan-Paul al II-lea (1985) şi Benedict al XVI-lea (2011), Francisc a devenit cel de-al patrulea papă care a vizitat oraşul Veneţia, supranumit Cetatea Dogilor.
Istoria Veneţiei este strâns legată de cea a papalităţii. În secolul al XX-lea, trei patriarhi ai Veneţiei au devenit papi. Dieceza din Veneţia este una dintre cele mai mari din Italia, cu 125 de parohii. Veneţia este, de asemenea, unul dintre puţinele patriarhate ale Bisericii latine.
Ce vizite mai are programate Papa Francisc în acest an
Vizita Papei Francisc are loc în weekendul marcat de introducerea unui acces cu plată contra unei taxe de 5 euro pentru turiştii de o zi: în calitatea sa de invitat, Suveranul Pontif a fost exceptat de la această taxă, dar pelerinii non-rezidenţi vor trebui să o plătească.
După această deplasare, Papa Francisc urmează să efectueze alte două călătorii în nordul Italiei: la Verona, în mai, şi la Trieste, în iulie. De asemenea, Suveranul Pontif este aşteptat să participe în luna iunie la summitul liderilor din G7, care se va desfăşura într-o staţiune de lux de lângă Bari.
Aceste vizite au menirea de a linişti opinia publică în legătură cu capacitatea sa de a se achita de îndatoririle papale oficiale, la câteva săptămâni după îngrijorările legate de episodul său de oboseală în timpul evenimentelor organizate cu ocazia Paştelui catolic.
După vizita lui în oraşul francez Marsilia în septembrie 2023, papa Francisc nu a mai călătorit. O bronşită l-a obligat să îşi anuleze vizita la Dubai în decembrie 2023 la cea de-a 28-a ediţiei a Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), iar starea sa generală din ce în ce mai fragilă l-a împiedicat să călătorească.
Cu toate acestea, în septembrie, liderul de la Vatican urmează să efectueze cea mai lungă călătorie externă din timpul papalităţii sale, urmând să se deplaseze în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Singapore, în perioada 2-13 septembrie, relatează Reuters.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News