Live

Papa a expulzat un episcop și mai mulți preoți din Peru pentru abuzuri fizice petrecute „cu sadism și violență”. Ce ascunde scandalul

Data actualizării: Data publicării:
Încă un scandal în Biserica catolică. Foto: Profimedia

Papa Francisc a luat decizia neobișnuită de a expulza 10 persoane - un episcop, preoți și laici - după ce o anchetă a Vaticanului a descoperit multiple abuzuri, unele dintre ele petrecute „cu sadism și violență”, în Peru. Mai multe cauze de acuzare, inclusiv supravegherea unor convorbiri telefonice și mailurilor unei jurnaliste, scrie CNN

Măsura împotriva conducerii grupării Sodalitium Christianae Vitae a urmat deciziei Papei Francisc de luna trecută de a-l expulza pe fondatorul grupului, Luis Figari, după ce s-a descoperit că acesta și-a sodomizat recruții.

Decizia a fost anunțată de Conferința Episcopală Peruană, care a postat pe site-ul său o declarație a ambasadei Vaticanului.

Declarația a fost uimitoare deoarece a enumerat în mod explicit abuzurile descoperite de ancheta Vaticanului care sunt rareori sau niciodată pedepsite canonic - cum ar fi, de exemplu, piratarea comunicațiilor cuiva - și a citat persoanele pe care papa le-a considerat responsabile.

Potrivit declarației, anchetatorii Vaticanului au descoperit abuzuri fizice, unele dintre ele petrecute „cu sadism și violență”, manipularea conștiinței prin instituirea unei organizații de tip sectă, abuzuri spirituale, abuzuri de autoritate, abuzuri economice în administrarea banilor bisericii și „abuzuri în exercitarea apostolatului jurnalistic”.

Acesta din urmă a vizat, probabil, un jurnalist legat de Sodalitium care a atacat criticii mișcării pe social media.

Cine este Sodalitium Christianae Vitae

Figari a fondat mișcarea în 1971 ca o comunitate laică pentru a recruta „soldați pentru Dumnezeu”, o societate catolică născută ca o reacție conservatoare la mișcarea teologiei eliberării de stânga care a cuprins America Latină, începând cu anii 1960. La apogeul său, grupul număra aproximativ 20.000 de membri în America de Sud și Statele Unite. Mișcarea a avut o influență enormă în Peru.

Victimele abuzurilor comise de Figari s-au plâns arhiepiscopiei din Lima în 2011, deși alte plângeri împotriva lui datează din 2000. Dar nici biserica locală, nici Sfântul Scaun nu au luat măsuri concrete până când una dintre victime, Pedro Salinas, a scris o carte împreună cu jurnalista Paola Ugaz, care detaliază practicile întortocheate ale Sodalitium în 2015, intitulată „Jumătate călugări, jumătate soldați”.

O anchetă externă ordonată de Sodalitium a stabilit ulterior că Figari era „narcisist, paranoic, înjositor, vulgar, răzbunător, manipulator, rasist, sexist, elitist și obsedat de problemele sexuale și de orientarea sexuală” a membrilor Sodalitium.

Anchetă

Ancheta, publicată în 2017, a constatat că Figari își sodomiza recruții și îi forța să îl mângâie pe el și pe ceilalți. Îi plăcea să îi privească cum „experimentează durere, disconfort și frică” și îi umilea în fața altora pentru a-și spori controlul asupra lor, a constatat raportul.

Cu toate acestea, Sfântul Scaun a refuzat să îl expulzeze pe Figari în 2017 și i-a ordonat doar să trăiască separat de comunitatea Sodalitium și să înceteze orice contact cu aceasta. Vaticanul a fost apparent pus cu spatele la zid de legea canonică care nu prevedea astfel de pedepse pentru fondatorii de comunități religioase care nu erau preoți. Victimele au fost indignate.

Dar, potrivit concluziilor celei mai recente investigații a Vaticanului, abuzurile au depășit cazul Figari, au inclus clerul Sodalitium și au implicat, de asemenea, hărțuirea și piratarea comunicațiilor victimelor lor, în tot acest timp acoperind infracțiunile comise ca parte a îndatoririlor lor oficiale, potrivit declarației.

Ancheta a fost efectuată de cei mai importanți anchetatori ai Vaticanului în domeniul infracțiunilor sexuale, arhiepiscopul maltez Charles Scicluna și monseniorul Jordi Bertomeu, de la Dicasterul pentru Doctrina Credinței, care s-au deplasat la Lima anul trecut pentru a lua mărturii de la victime.

Expulzări

Persoana de cel mai înalt rang care a primit ordinul de expulzare a fost arhiepiscopul Jose Antonio Eguren, pe care Francisc l-a forțat deja să demisioneze din funcția de episcop de Piura în aprilie din cauza dosarului său, după ce i-a dat în judecată pe Salinas și Ugaz pentru reportajele lor.

Paola Ugaz, jurnalista, a salutat decizia de expulzare a celor 10 persoane și a declarat că referirea la supravegherea convorbirilor de către cineva din Sodalitium o viza pe ea. Ea a declarat că telefoanele și mailurile sale au fost piratate în 2023, după ce a relatat despre participațiile off-shore ale Sodalitium și alte afaceri financiare, și a spus că ea crede că grupul încerca să îi afle sursele.

„Este o demonstrație a faptului că, în Peru, supraviețuitorii nu ar fi găsit niciodată dreptate și reparații morale (fără ancheta de la Vatican a lui Bertomeo și Scicluna), deoarece Sodalitium este o organizație cu o mare putere politică, socială și economică”, a spus ea într-o declarație pentru Associated Press.

CNN a contactat avocații lui Figari pentru comentarii, fără a primi un răspuns. Acesta a negat toate acuzațiile împotriva sa în trecut.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mașina în care se afla Papa Francisc a fost oprită de protestatari: „Corida este un păcat”

„Trebuie să-i dăm Italiei o mică bătaie.” Papa Francisc ceartă cuplurile care adoptă animale de companie în loc să devină părinți

„Suntem pe cale să distrugem lumea”. Avertismentul dur al lui Papa Francisc pentru liderii politici

Anchetă a poliţiştilor, după ce un bărbat din Năvodari a legat câinele de maşină şi circula cu el prin oraş

Partenerii noștri