Live

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat joi că Pakistanul, care este dotat cu arme nucleare, dezvoltă capacităţi de rachete balistice cu rază lungă de acţiune care, în cele din urmă, i-ar putea permite să lovească ţinte dincolo de Asia de Sud, ceea ce îl face o „ameninţare emergentă" pentru Statele Unite, relatează Reuters.

Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională, a notat în cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace că Pakistanul urmăreşte o „tehnologie de rachete din ce în ce mai sofisticată, de la sisteme de rachete balistice cu rază lungă de acţiune până la echipamente care ar permite testarea de motoare de rachete semnificativ mai mari".

Dacă aceste tendinţe continuă, a spus Finer, „Pakistanul va avea capacitatea de a lovi ţinte dincolo de Asia de Sud, inclusiv în Statele Unite".

Numărul statelor cu arme nucleare care dispun de rachete ce pot atinge teritoriul SUA „este foarte mic şi (respectivele state) tind să fie adversari", a continuat el, numind Rusia, Coreea de Nord şi China.

„Deci, sincer, ar fi greu pentru noi să vedem acţiunile Pakistanului altfel decât ca pe o ameninţare emergentă pentru Statele Unite", a conchis Finer.

Dezvăluirea sa neaşteptată scoate în evidenţă în ce măsură s-au deteriorat legăturile mai demult strânse dintre Washington şi Islamabad, de la retragerea trupelor americane din Afganistan din 2021, notează Reuters. De asemenea, ea ridică semne de întrebare privind o eventuală schimbare a obiectivelor programelor pakistaneze de arme nucleare şi rachete balistice, multă vreme menite să le contracareze pe cele ale Indiei, cu care Pakistanul a purtat trei războaie majore din 1947.

Remarcile lui Finer vin la o zi după ce Washingtonul a anunţat o nouă rundă de sancţiuni legate de programul Pakistanului de dezvoltare de rachete balistice, inclusiv, pentru prima dată, împotriva agenţiei de stat militare care supervizează acest program.

Ambasada Pakistanului nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, menţionează Reuters.

Doi înalţi oficiali ai administraţiei SUA, vorbind sub rezerva anonimatului, au indicat că preocupările SUA cu privire la programul de rachete al Pakistanului sunt mai vechi şi se referă la dimensiunile motoarelor de rachetă dezvoltate.

Ameninţarea reprezentată pentru Statele Unite este la până la un deceniu distanţă, potrivit unui oficial.

Comentariile lui Finer, au mai spus oficialii, au fost menite să-i preseze pe oficialii pakistanezi să clarifice de ce dezvoltă Pakistanul motoare rachete mai puternice.

Washington şi Islamabad fiind „parteneri vechi" în domeniul dezvoltării, combaterii terorismului şi securităţii, acest lucru "ne face să ne întrebăm şi mai mult de ce ar fi Pakistanul motivat să dezvolte o capacitate care ar putea fi folosită împotriva noastră", a adăugat Finer.

Pakistanul a criticat relaţiile călduroase pe care preşedintele american Joe Biden le-a creat cu inamicul său de multă vreme India şi menţine legături strânse cu China, mai menţionează Reuters.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A lucrat în call-center și l-a întreținut, iar acum, când câștigă 215.000 € pe săptămână, i-a spus ”ADIO”: ”Am renunțat la tot”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Putin recunoaște că este gata să se întâlnească cu Donald Trump. „Nu știu când, pentru că el nu spune nimic despre asta”

Partenerii noștri