Exclusiv Pacea în Orientul Mijlociu: România poate avea un rol important în procesul de cooperare cu statele moderate arabe
Ceea ce părea de neimaginat în urmă cu doar câțiva ani acum a devenit realitate: semnarea de acorduri de pace cu state arabe. În fapt, credem că este preambulul multor momente istorice de acest fel la care întreaga lume va fi martor.
Pacea este principala aspirație pentru statul și pentru poporul evreu. Nici conflictele, nici pandemia de coronavirus nu au umbrit acest deziderat, concretizat recent în acordurile de pace pe care Israelul le-a încheiat cu Emiratele Arabe Unite și cu Bahrein. Un eveniment istoric, o victorie pentru binele umanității chiar și în vremuri marcate de incertitudini.
În același timp, nu este o simplă coincidență faptul că aceste tratate de pace au loc acum.
În primul rând, această reușită se datorează și eforturilor Președintelui Donald Trump, un prieten adevărat al Israelului.
În al doilea rând, statele arabe moderate au înțeles că doar printr-o cooperare economică cu Israelul pot construi un viitor prosper pentru Orientul Mijlociu. Și nu în ultimul rând, pacea se obține doar între țări puternice din punct de vedere politic, militar și mai ales economic, iar statul Israel îndeplinește toate aceste criterii.
Adesea, Orientul Mijlociu este privit ca o familie disfuncțională, măcinată de conflicte și de ostilități. În pofida acestor perspective mai puțin luminoase, noile acorduri de pace reflectă întocmai o decizie asumată de a construi împreună un viitor prosper pentru regiunea noastră. Ele însumează totodată valori comune și consolidează tratatele de pace pe care Israelul le-a încheiat cu Egiptul și Iordania.
Aceste tratate de pace reprezintă o oportunitate și pentru alte națiuni arabe de a stabili legături diplomatice cu statul Israel, un obiectiv considerat anterior îndepărtat și aproape imposibil de atins. În plus, pacea deschide calea către noi relații de cooperare nu doar cu lumea arabă dar și cu alte state. În viziunea mea, România poate avea un rol important în acest proces de cooperare datorită relațiilor sale foarte bune atât cu Israelul, cât și cu țările arabe, datorită capitalului uman extraordinar, dar și a locației sale geografice.
Pacea reprezintă și un triumf al forțelor moderate în fața radicalismului promovat și finațat de Iran și de mandatarii săi în regiune.
Pacea nu aduce doar stabilitate, dar și bunăstare. Astfel, compania Națională de Investiții din Emiratele Arabe Unite APEX și compania TeraGroup din Israel au semnat un parteneriat pentru crearea unui dispozitiv de testare a infecției cu coronavirus. Există de asemenea acorduri și în ceea ce privește cercetarea medicală și farmaceutică, concentrate pe dezvoltarea unor tratamente împotriva COVID-19.
Un aspect fundamental al acestui acord important este că nu vine în detrimentul palestinienilor, ci, de fapt, le oferă o ocazie unică de a reveni la negocierile directe cu Israelul. Noi suntem pregătiți să reluăm acest proces, însă la masa negocierilor vom veni cu principiile Planului de Pace al Administrației americane.
Din perspectiva noastră, ”Acordul Abraham” oferă o bază practică și realistă pentru începerea negocierilor cu partea palestiniană, iar în lumina acestor tratate de pace, obținerea unei rezoluții durabile între Israel și palestinieni pare în acest moment un țel fezabil.
„Acordul Abraham” ar putea fi un far pentru toate celelalte state din regiune care își doresc stabilitate și prosperitate. Provocările cu care ne confruntăm astăzi depășesc granițele naționale și este esențial să ne unim eforturile în beneficiul tuturor cetățenilor noștri.
În acest moment istoric special, îi îndemnăm pe toți cei interesați de aceste evenimente să își exprime sprijinul pentru Acord și să îi încurajeze și pe ceilalți să aleagă pacea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News