Live

Ororile de lângă Cernihiv. 130 de oameni ținuți ostatici într-un subsol de 65 de mp, printre cadavre: Am stat așa 25 de zile (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Timp de 25 de zile, 130 de oameni din Iahidne, la margine de Cernihiv, au fost ținuți ostatici în subsolul școlii. FOTO: Profimedia Images

Timp de 25 de zile, 130 de oameni din Iahidne, la margine de Cernihiv, au fost ținuți ostatici în subsolul școlii, unde au stat înghesuiți într-o cameră de 65 de metri pătrați. Au stat în picioare zi și noapte, tineri și bătrâni, fără posibilitatea de a respira aer curat, în timp ce de afară se auzeaau continuu explozii și bombardamente. Unii dintre ucraineni nu au mai rezistat torturii, așa că cei rămași în viață au fost nevoiți să trăiască printre cei decedați, deoarece soldații ruși nu permiteau ca aceste cadavre să fie scoase afară.

Pe peretele alb și umed al subsolului școlii din Iahidne este desenat cu creion roșu un calendar marcând perioada 5 martie – 2 aprilie, când oamenii din această localitate au trăit traume inimaginabile, scrie BBC.

Iahidne este situat la 140 kilometri nord-vest de Kiev, la marginea orașului Cernihiv, care este aproape de granițele cu Belarus și Rusia. Localitatea a fost ocupată de soldați ruși timp de aproape o lună. Când au intrat în oraș, rușii au amenințat cu arma bărbați, femei și copii, pe care i-au scos din casele lor și i-au ținut captivi în subsolul școlii din localitate timp de patru săptămâni. În jur de 130 de persoane au stat ghemuite într-o cameră de aproximativ 65 de metri pătrați.

"M-am legat de balustradă cu eșarfa, ca să nu cad. Am stat așa 25 de nopți"

Mikola Klimchuk, în vârstă de 60 de ani, a trăit și el traumatica experiență. El le-a arătat reporterilor BBC subsolul în care au fost nevoiți să stea.

Primul impact a fost mirosul de boală și de putregai. Camera era murdară, pe podea erau împrăștiate saltele, haine, pantofi și cărți. În centru erau patru pătuțuri mici, și un dulap într-un colț.

Mikola le-a arătat reporterilor unde a stat, într-un colț al camerei. "Acesta era spațiul meu de jumătate de metru. Dormeam în picioare. M-am legat de balustradă cu eșarfa, ca să nu cad. Am stat așa 25 de nopți", a spus el plângând.

Mikola a povestit că nici nu se putea mișca, de teamă să nu calce pe alți oameni. Aproximativ 40 sau 50 de copii se aflau printre ostatici, inclusiv bebeluși. Cel mai mic avea doar două luni.

Forțele ruse au ajuns rapid în localități precum Iahidne, atunci când au atacat Cernihiv. Timp de mai multe săptămâni, orașul cu aproximativ 300.000 de oameni a fost blocat, în timp ce forțele ruse l-au înconjurat și bombardat. De asemenea, rușii au distrus un pod de pe drumul spre capitala Kiev, așa că localnicii nu au mai avut cum să fugă.

Acum, rușii s-au retras după eșecul lor de a prelua Kievul. BBC a ajuns în zonă și a dezvăluit grozăviile rămase după bombardamente și ocupația rușilor. Acolo,  oamenii își fac griji că rușii s-ar putea întoarce curând.

"În timpul petrecut aici, 12 persoane au murit"

Anastasia, în vârstă de 15 ani, a stat și ea în subsolul școlii din Iahidne împreună cu tatăl și bunica ei.

"Nu era nici măcar o cameră. Am stat doar în picioare. Dormeam în picioare, de fapt, nu prea am putut dormi. Era imposibil. Erau bombardamente. A fost insuportabil", a povestit ea.

Camera nu avea aerisire. Cele două ferestre pe care le avea erau acoperite cu scânduri. "În timpul petrecut aici, 12 persoane au murit", a spus Mikola.

Majoritatea erau persoane în vârstă. Nu este clar din ce motive au murit, dar Mikola crede că unii au decedat sufocați.

Când oamenii au murit, cadavrele nu au putut fi îndepărtate imediat. Soldații ruși nu le dădeau voie să facă asta zilnic. În plus, din cauza luptei continue de afară – bombardamente, explozii și focuri de armă - era și periculos să ieși. Așa că oamenii, inclusiv copiii, au trăit în mijlocul cadavrelor ore și uneori zile, până când acestea au putut fi scoase.

"A fost foarte înfricoșător. I-am cunoscut pe oamenii care au murit. Erau foarte amabili. M-am simțit atât de tristă că au murit aici fără niciun motiv ", a spus Anastasia. 

"În condiţii normale, ei nu ar fi murit. Putin este un criminal de război", a spus Mikola. "Picioarele mele începuseră să se umfle. Dar m-am tot gândit în sinea mea că trebuie să supraviețuiesc. Trebuie, pentru fiica mea și cele două nepoate.", a adăugat el.

Soldații scoteau oameni afară și îi foloseau drept scuturi

De cele mai multe ori oamenii nu aveau voie să iasă nici măcar pentru a folosi toaleta, așa că oamenii au trebuit să folosească pe rând gălețile pe care le aveau. "Soldații scoteau oameni afară ca să-i folosească drept scuturi", a mai afirmat  Mikola.

Bărbatul a declarat că unul dintre soldații ruși i-a spus că li se comunicase că vor sta doar patru zile în Ucraina, că atât ar fi fost necesar pentru a prelua Kievul.

În 3 aprilie, rușii s-au retras din Iahidne. Acum, acolo sunt soldați ucraineni, iar cei mai mulți dintre cei ținuți ostatici au fost evacuați în zonele din apropiere.

"Mă trezesc de multe ori în fiecare noapte. Simt că aud sunetul împușcăturilor. Fug speriată, la părinți", a relatat Anastasia.

Rușii au ocupat sate precum Iahidne în jurul Cernihivului, în încercarea de a asedia orașul și, în cele din urmă, de a prelua controlul asupra acestuia.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Partenerii noștri