Live

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”. Israelul lovește ținte Hezbollah în Liban după atacul sângeros de pe terenul de fotbal

Data actualizării: Data publicării:
Autoritățile israeliene au declarat că toți cei uciși aveau vârste cuprinse între 10 și 20 de ani. Foto: Profimedia

Forțele aeriene ale Israelului afirmă, duminică dimineața, că au lovit ținte ale Hezbollah în Liban, după ce 12 persoane, printre care și copii, au fost ucise într-un atac cu rachetă, sâmbătă,  în timp ce jucau fotbal în zona Înălţimilor Golan, relatează BBC. În contextul tensiunilor în creștere, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a avertizat că „lumea și regiunea nu își pot permite un nou conflict deschis”.

Israelul a învinuit gruparea militantă libaneză pentru atacul de sâmbătă asupra orașului druz Majdal Shams, însă Hezbollah a negat ferm orice implicare.

La începutul zilei de duminică, IDF a declarat că a efectuat atacuri aeriene împotriva a șapte ținte ale Hezbollah „adânc în interiorul teritoriului libanez”. Nu este clar dacă au existat victime.

Tensiunile în creștere au potențialul de a declanșa un război total între Israel și Hezbollah, ale căror forțe au făcut schimb de focuri în mod regulat de la izbucnirea războiului Israel-Gaza în octombrie.

Hezbollah neagă orice responsabilitate. Netanyahu promite răzbunare

Atacul de sâmbătă, de pe terenul de fotbal al orașului, a fost cea mai mortală pierdere de vieți omenești la granița de nord a Israelului de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis imediat represalii împotriva Hezbollah, afirmând că gruparea va „plăti un preț greu”.

Câteva ore mai târziu, Forțele aeriene israeliene au declarat că au lovit „ținte teroriste”, inclusiv „depozite de arme și infrastructură teroristă”, în cursul nopții.

O declarație a ONU a afirmat că „reținerea maximă” este esențială pentru toate părțile, existând riscul unui conflict mai amplu care ar „înghiți întreaga regiune într-o catastrofă de necrezut”.

Purtătorul de cuvânt al Hezbollah, Mohamad Afif, a negat responsabilitatea pentru atac, iar BBC încearcă să verifice rapoartele potrivit cărora grupul militant a declarat Națiunilor Unite că explozia a fost cauzată de o rachetă israeliană de interceptare.

Autoritățile israeliene au declarat că toți cei uciși aveau vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, deși presa israeliană raportează că unii erau mai tineri.

Înregistrări postate pe rețele sociale arată părinți din Majdal Shams în timp ce își caută copiii.

Majdal Shams este unul dintre cele patru sate de pe Înălțimile Golan, unde trăiesc aproximativ 25 000 de membri ai grupului etnic și religios druze vorbitori de arabă.

„Atacul a depășit toate liniile roșii posibile”

Înainte de apariția rapoartelor privind impactul atacului, Hezbollah a revendicat alte patru atacuri. Unul a fost asupra unei baze militare din apropiere, pe pantele muntelui Hermon, care se află la granița dintre Înălțimile Golan și Liban. Baza se află la aproximativ 3 km de terenul de fotbal.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, care a vizitat locul atacului, a acuzat Hezbollah că „minte și neagă responsabilitatea pentru incident”.

El a spus că racheta a fost o Falaq-1 de fabricație iraniană „deținută exclusiv de Hezbollah”. „Informațiile noastre sunt clare. Hezbollah este responsabil pentru uciderea unor copii nevinovați”, a spus el, adăugând că Israelul se pregătește să riposteze.

Deși Israelul și Hezbollah schimbă focuri în mod regulat și ambele au suferit victime, din octombrie, ambele părți s-au abținut de la acțiuni care ar putea escalada într-un război mai amplu în sudul Libanului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care se afla într-o vizită în SUA, se întoarce acasă mai devreme.

Într-o declarație furibundă, șeicul Mowafaq Tarif, liderul comunității druze din Israel, a afirmat că „masacrul oribil” a depășit „toate liniile roșii posibile”.

„Un stat corect nu poate permite ca cetățenii și rezidenții săi să fie continuu afectați. Aceasta a fost realitatea continuă în comunitățile din nord în ultimele nouă luni”, a adăugat el.

„Ne confruntăm cu un război total”

Ministrul isarelian de Externe, Israel Katz, a declarat pentru canalul de știri 12 din Israel: „Ne confruntăm cu un război total”.

Iar președintele israelian Isaac Herzog a numit incidentul un „dezastru teribil și șocant” și a declarat că „statul Israel își va apăra cu fermitate cetățenii și suveranitatea”.

Guvernul Libanului a emis, de asemenea, o declarație rară ca răspuns în care cere încetarea imediată a ostilităților pe toate fronturile și a condamnat „toate actele de violență și agresiune împotriva tuturor civililor”.

„Țintirea civililor este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și contravine principiilor umanității”, se adaugă în declarație.

SUA și UE au condamnat, de asemenea, atacul.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a denunțat incidentul și a îndemnat toate părțile la reținere.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei, lumea și regiunea nu își pot permite un nou conflict deschis”, a scris el pe X.

Majoritatea druizilor trăiesc în nordul Israelului, Liban, Iordania și Siria. În Israel, ei au drepturi cetățenești depline și reprezintă aproximativ 1,5% din populație. Celor care trăiesc în Golan li s-a oferit cetățenia israeliană atunci când regiunea a fost anexată de Siria în 1981, dar nu toți au acceptat.

Druzii din Golan pot studia și lucra în Israel, deși numai cei cu cetățenie pot vota.

Sursă foto: Captură foto BBC

Bărbații druzi israelieni sunt obligați să servească în armată. Ei reprezintă cel mai mare grup neevreiesc din IDF. Marea majoritate a comunității internaționale nu recunoaște anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul Hezbollah spune că exploziile pagerelor sunt ”act de război”. El a vorbit despre ”dorința răniților de a se întoarce la luptă”

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah. 1,6 milioane de euro, în vizor

„Închideți telefoanele acum!” Cum a transformat Israel războiul împotriva Hezbollah folosind „un cal troian modern”

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Partenerii noștri