Live

Orban vizitează Tbilisi, legitimând alegerile din Georgia. Șoșoacă, scrisoare către câștigători: „Pericolele vin de la Bruxelles”

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban l-a felicitat pe Irakli Kobakhidze încă dinainte de închiderea urnelor. Foto: Profimedia

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán va vizita Georgia luni și se va întâlni cu prim-ministrul țării, conferind astfel legitimitate unui guvern care se confruntă cu acuzații de fraudare a voturilor în urma alegerilor de sâmbătă, 26 octombrie. Din România, Diana Șoșoacă a trimis o scrisoare Partidului Visul Georgian, pro-rus, câștigător al alegerilor, în care felicită formațiunea lui Bidzina Ivanișvili pentru succesul electoral și-și oferă disponibilitate de a le vorbi georgienilor despre „pericolele care vin de la Bruxelles.

Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național, în cadrul căruia partidul de guvernământ Visul georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale. Cu câteva ore înainte, Tbilisi anunțase că premierul ungar va începe luni o vizită de două zile în Georgia, scrie Politico.

UE: intimidare și nereguli procedurale la alegerile din Georgia

Într-o declarație emisă duminică seara, cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că alegerile din Georgia din weekend au fost definite de „un teren de joc inegal, o campanie divizivă într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul recentelor modificări legislative asupra acestui proces electoral”, în plus față de reclamațiile de intimidare și nereguli procedurale.

Cu toate acestea, Orbán a fost înaintea jocului, felicitându-l pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze și partidul Visul Georgiei pentru „victoria lor copleșitoare” de sâmbătă - înainte ca rezultatele alegerilor să fie publicate.

„Oamenii din Georgia știu ce este mai bine pentru țara lor și și-au făcut vocea auzită astăzi!” a scris Orbán pe X.

Vizita este organizată la cererea Georgiei

Un oficial maghiar de rang înalt a confirmat pentru Politico duminică târziu că deplasarea va avea loc, iar purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, a postat pe X că „vizita oficială” a fost organizată la cererea Georgiei. Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, și ministrul de finanțe, Mihály Varga, îl vor însoți pe Orbán.

Vizita va evidenția din nou diferențele puternice în materie de politică externă dintre Ungaria lui Orbán, care deține președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE, și alte țări din blocul comunitar.

Orbán a stârnit indignarea liderilor UE în timpul verii cu o serie de „vizite de pace” în Ucraina, Rusia și China, în timpul cărora a dat mâna cu președintele rus Vladimir Putin.

Acordându-i-se anonimatul pentru a vorbi deschis, un diplomat de rang înalt al UE a declarat că plecarea lui Orbán în Georgia ar trebui înțeleasă doar ca „un alt efort individual al lui Orbán, care călătorește în calitate națională și, în calitate de președinte al Consiliului, nu vorbește în mod expres în numele Uniunii Europene în fața lumii exterioare”.

Șoșoacă: Georgia este pe drumul corect, pericolul vine de la Bruxelles

Noile alegeri din Georgia primesc validare și de la București. Europarlamentarul SOS Diana Șoșoacă a ținut să adreseze o scrisoare de felicitare Partidului Visul georgian. „Aţi demonstrat că poporul georgian a votat pentru suveranitate şi independenţă!”, scrie Diana Șoșoacă, adăugând că „ victoria dumneavoastră în alegeri este indiscutabilă şi pune Georgia pe drumul corect spre viitorul unei naţiuni libere şi determinate să îşi decidă singură viitorul.”

„Încercările puterilor occidentale de a influenţa alegerile sau de a le invalida sunt o dovadă de amestec în treburile Dvs. interne şi de încălcare a suveranităţii Georgiei, o atitudine inacceptabilă şi care trebuie să înceteze”.

„Îmi manifest disponibilitatea de a vă împărtăşi din experienţa mea europeană atât ca europarlamentar, cât şi ca cetăţean al unei ţări care a devenit membră a Uniunii Europene acum 17 ani, pentru a vă dezvălui adevărul despre politicile Uniunii Europene şi despre pericolele care vin de la Bruxelles”, mai spune ea.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul neagă că s-a implicat în alegerile din Georgia. „Acuzațiile sunt complet nefondate”

Preşedinta Georgiei a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor

Partidul miliardarului Bidzina Ivanişvili revendică victoria la alegerile din Georgia. Opoziţia spune că scrutinul a fost „furat”

Alegeri în Georgia. Rezultate parțiale: Partidul de guvernământ Visul Georgian conduce cu 53% din voturi

Partenerii noștri