ONU respinge implicarea navelor ce exportă cereale ucrainene într-un atac cu drone împotriva Rusiei
Şeful pentru operaţiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, a declarat luni în faţa Consiliului de Securitate al organizaţiei că nicio navă implicată într-un acord de cereale negociat de ONU nu se afla în coridorul de cereale din Marea Neagră în noaptea în care Rusia susține că a fost atacat portul Sevastopol.
Griffiths a respins luni în faţa Consiliului de Securitate al organizaţiei posibilitatea ca vreo navă ce participă la exporturile de cereale ucrainene să fi putut fi implicată într-un atac cu drone împotriva Rusiei, informează AFP, citată de Agerpres.
"În ceea ce priveşte acuzaţiile referitoare la deturnarea de nave ale Iniţiativei (de la Marea Neagră destinată exporturilor de cereale ucrainene) pentru obiective militare, niciuna dintre ele (dintre nave) nu se afla în coridor în noaptea de 29 octombrie, în momentul atacului", a declarat Martin Griffiths.
"Coridorul (de securitate) reprezintă doar nişte linii pe un plan: atunci când navele Iniţiativei nu sunt în zonă, coridorul nu are un statut special. El nu furnizează nicio acoperire, nicio protecţie pentru o acţiune militară ofensivă sau defensivă", a adăugat el.
Rusia a declarat duminica trecută că a recuperat rămăşiţele unei drone utilizate cu o zi înainte pentru a ataca flota sa din Sevastopol, în Crimeea, susţinând că aceste drone au folosit coridorul de securitate dedicat transportului de cereale şi că una dintre ele ar fi putut fi lansate de pe "o navă civilă" închiriată în cadrul Iniţiativei de la Marea Neagră.
Această acuzaţie a fost reiterată luni în faţa Consiliului de Securitate al ONU de ambasadorul Rusiei, care şi-a suspendat după acest atac participarea la Iniţiativă.
De partea sa, Ucraina susţine că Rusia şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, retragere între timp anunţată de Moscova.
Deplasarea navelor a fost reluată luni în Marea Neagră, cu susţinerea ONU şi a Turciei, reluare pe care Moscova a caracterizat-o drept "periculoasă" fără acordul ei.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News