ONU cere din nou ca SUA să pună capăt embargoului asupra Cubei. Statele Unite și Israelul au votat împotrivă
Adunarea Generală a ONU a cerut pentru a 31-a oară Statelor Unite să pună capăt embargoului comercial de zeci de ani împotriva Cubei, în vreme ce insula condusă de comuniști suferă cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu deficit de alimente, combustibil și medicamente, transmite Reuters.
Rezoluția, fără caracter obligatoriu, a fost aprobată de 187 de țări și s-a opus doar de Statele Unite și Israel, iar Ucraina s-a abținut.
Ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez a declarat într-un discurs în fața adunării că „blocada împiedică Cuba să acceseze alimente, medicamente și echipamente tehnologice și medicale”.
Havanei i se interzice, de asemenea, să exporte în Statele Unite ale Americii, a spus Rodriguez, reducând accesul la o piață masivă pentru bunurile sale și costând Cuba pierderi de aproape 5 miliarde de dolari doar în 2022.
„Blocada (embargoul) se califică drept un genocid”, a spus Rodriguez, care a spus că politicile SUA au ca scop în mod deliberat promovarea suferinței în rândul poporului cubanez pentru a forța schimbarea în guvern.
Embargoul comercial a fost instituit în urma revoluției lui Fidel Castro din 1959 și a rămas în mare parte neschimbat, deși unele elemente au fost întărite de fostul președinte Donald Trump. Rețeaua de legi și reglementări din SUA complică tranzacțiile financiare și achiziția de bunuri și servicii de către guvernul cubanez.
Diplomatul american Paul Folmsbee, într-un scurt discurs împotriva rezoluției, a declarat că embargoul are ca scop promovarea „drepturilor omului și libertăților fundamentale în Cuba” și că SUA au făcut excepții în scopuri umanitare.
„Statele Unite continuă să fie o sursă semnificativă de bunuri umanitare pentru poporul cubanez și unul dintre principalii parteneri comerciali ai Cubei”, a spus diplomatul.
El a menționat că Statele Unite au vândut anul trecut Cubei produse agricole în valoare de 295 de milioane de dolari.
Disputa de lungă durată dintre Cuba și Statele Unite arată puține semne de detensionare, în ciuda unor gesturi (modeste) de bunăvoință sub administrația președintelui american Joe Biden.
Biden a făcut pași mici pentru a reduce restricțiile asupra Cubei, sporind serviciile consulare, dar făcând puțin pentru a abroga sancțiunile lui Trump.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News