ONU cere ca Israelul să fie tras la răspundere pentru crime de război în Gaza, printr-o rezoluție adoptată vineri
Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a adoptat vineri o rezoluție prin care cere ca Israelul să fie tras la răspundere pentru crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza. Israelul a respins-o, numind textul o „deformare a realității”, scrie Reuters.
Douăzeci și opt de țări au votat pentru, 13 s-au abținut și șase s-au opus rezoluției, inclusiv Statele Unite și Germania. Adoptarea textului a fost aplaudată și ovaționată de mai mulți reprezentanți în Consiliu.
Rezoluția subliniază „necesitatea de a asigura răspunderea pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar și ale dreptului internațional al drepturilor omului pentru a pune capăt tratamentului special”.
De asemenea, în text, este exprimată „îngrijorarea profundă față de rapoartele privind încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările grave ale dreptului internațional umanitar, inclusiv despre posibile crime de război și crime împotriva umanității din Teritoriul Palestinian Ocupat”.
Meirav Eilon Shahar, reprezentantul permanent al Israelului la ONU la Geneva, a acuzat Consiliul că „a abandonat de mult poporul israelian și a apărat Hamas”.
„Conform rezoluției aflată în fața dumneavoastră astăzi, Israelul nu are dreptul de a-și proteja poporul, în timp ce Hamas are tot dreptul de a ucide și tortura israelieni nevinovați”, a spus ea înainte de vot. „Un vot „Da” este un vot pentru Hamas”.
Statele Unite s-au angajat să voteze împotriva rezoluției, deoarece nu conținea o condamnare specifică a Hamas pentru atacurile din 7 octombrie și nici „o referire la natura teroristă a acelor acțiuni”.
Totuși, SUA susțin că Israel nu a făcut suficient pentru a atenua daunele aduse civililor.
„Statele Unite au cerut în mod repetat Israelului să reducă conflictul, iar operațiunile militare împotriva Hamas să fie însoțite de operațiuni umanitare, pentru a evita victimele civile și pentru a se asigura că lucrătorii umanitari își pot îndeplini misiunea esențială în siguranță”, a declarat Michèle Taylor, reprezentant permanent al SUA la Consiliu.
„Asta nu s-a întâmplat și, în doar șase luni, mai mulți lucrători umanitari au fost uciși în acest conflict, decât în orice război al epocii moderne”, a mai spus Taylor.
Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, care se întrunește de mai multe ori pe an, este singurul organism interguvernamental menit să protejeze drepturile omului la nivel mondial. Acesta poate spori controlul privind drepturile omului și poate autoriza investigații.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News