Live

Galerie Foto Olanda prezintă scuze pentru masacrul de la Srebrenica, din fosta Iugoslavie. „Nu vă putem uşura această suferinţă”

Data actualizării: Data publicării:
Masacrul de la Srebenica s-a soldat cu moartea a circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani. Foto: Profimedia

Olanda a prezentat luni „cele mai profunde scuze” locuitorilor din Srebrenica pentru că forţele olandeze nu au reuşit să împiedice masacrul din timpul războiului din fosta Iugoslavie, acum 27 de ani. Masacrul de la Srebenica s-a soldat cu moartea a circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

„Comunitatea internaţională nu a reuşit să ofere protecţie corespunzătoare locuitorilor din Srebrenica. Guvernul olandez are o parte din răspundere pentru situaţia în care a avut loc acest eşec. Iar pentru asta, ne cerem cele mai profunde scuze”, a spus ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, cu ocazia unei ceremonii la Potocari, una din localităţile componente ale oraşului unde forţele sârbe au ucis circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

„Nu vă putem uşura această suferinţă. Dar ceea ce putem face este să privim istoria drept în ochi”, a spus reprezentanta guvernului de la Amsterdam, la comemorarea a 27 de ani de la genocidul considerat cel mai grav din Europa după cel de-al doilea război mondial.

În cadrul ceremoniei, au fost înhumate rămăşiţele a încă 50 de victime. La memorialul din Potocari sunt acum înmormântaţi 6.652 din cei ucişi; alţi 237 au fost duşi în alte locuri de veci, la dorinţa familiilor, iar peste 1.000 sunt în continuare daţi dispăruţi.

Unii oficiali olandezi s-au mai referit la eşecurile politice din trecut, însă nu au ajuns până la prezentarea de scuze explicite. Ollongren a arătat clar că totuşi cea mai mare vină o au cei care au comis crimele.

În vara lui 1995, forţele olandeze sub comandă ONU ar fi trebuit să apere populaţia majoritar musulmană din Srebrenica, însă nu au opus rezistenţă în 11 iulie, când sârbii comandaţi de Ratko Mladic au luat cu asalt oraşul. Ulterior, tribunalele ONU pentru criminalii de război l-au condamnat pe Mladic la închisoare pe viaţă, la fel ca şi pe liderul politic sârb Radovan Karadzic.

Srebrenica face parte acum din Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polițiștii olandezi au descoperit la o percheziție un pitic de grădină făcut din droguri. „Până și piticul era șocat”

Naționala de handbal feminin a României, învinsă la scor de Olanda, cu câteva zile înaintea debutului la Campionatul European

Scriitorul Kamel Daoud, acuzat de furt intelectual pentru un roman premiat. „E trecutul meu”, spune victima unui atac islamist

Liga Naţiunilor: Meciul Olanda – Ungaria, întrerupt pentru evacuarea unui membru de pe banca echipei maghiare

Partenerii noștri