Live

Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Avion F-16 din dotarea forțelor aeriene ucrainene. Sursa gif: X/Twitter/Volodimir Zelensky

Regatul Țărilor de Jos a anunțat, joi, că nu impus interdicții Ucrainei privind folosirea avioanelor F-16 pe care le-a transferat Kievului. Avioanele de vânătoare pot fi folosite inclusiv în spațiul aerian al Federației Ruse, transmite unian.

„Nu am impus nicio restricție privind utilizarea avioanelor sau raza de acțiune a F-16, atâta timp cât legile războiului sunt respectate”, a transmis comandantul Forțelor Armate Olandeze

De asemenea, acesta a declarat că incursiunea Ucrainei de pe teritoriul Federației Ruse a fost „genială din punct de vedere practic”. 

„Ei au ocupat destul de repede o zonă destul de mare, folosind metode noi. Prin acest lucru au creat o mare dilemă pentru Putin”, a mai adăugat acesta.

De altfel, comandantul olandez nu vede o problemă ca în incursiunile de pe teritoriul Rusiei să fie folosite și alte tipuri de armament transferat Ucrainei de către țara sa. „Ucraina poate folosi resursele pe care le-am pus noi la dispoziție, respectând dreptul umanitar al războiului”, a declarat acesta. 

Potrivit comandatului, operațiunea din regiunea Kursk este „cel puțin începutul unei posibile ajustări strategice a luptei dintre Rusia și Ucraina”.

De altfel, Zelenski a declarat zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, că Ucraina a folosit deja avioanele F-16 pentru a respinge atacurile rusești de la începutul acestei săptămâni: "În timpul acestor atacuri masive ruseşti, am distrus rachete şi drone cu ajutorul F-16". În schimb, acesta nu a spus dacă Ucraina a folosit avioanele și pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse. 

Pe 4 august, preşedintele Zelenski a anunţat că Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16, după mai bine de doi ani de aşteptare. Cu ocazia primirii lor, el a subliniat că numărul acestora este "insuficient".

De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, Kievul a cerut neîncetat livrarea de avioane F-16 pentru a-şi putea proteja mai bine oraşele şi trupele împotriva bombardamentelor făcute de armata lui Putin. 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina roagă România să doboare dronele rusești care zboară în apropierea spațiului românesc

O jurnalistă încarcerată în Rusia pentru declarații împotriva războiului a intrat în greva foamei

Microsoft spune că Rusia difuzează videoclipuri false cu Kamala Harris

China și Rusia intensifică exercițiile militare comune. Care este obiectivul lor final (Analiză CNN)

Partenerii noștri