Live

Olaf Scholz garantează că Germania va aloca 2% din PIB pentru apărare din 2024

Data publicării:
"Ne vom asigura că armata federală primește în sfârșit echipamentele de care are nevoie (...), alocând 2% din PIB pentru apărare începând de anul viitor, pentru prima dată după zeci de ani", a anunțat oficialul. FOTO: Getty Images

Cea mai mare economie a UE a fost acuzată în repetate rânduri că se eschivează de la îndeplinirea obligațiilor asumate prin tratatul NATO. Începând din 2024, Berlinul va îndeplini obiectivul de a aloca 2% din PIB cheltuielilor militare, potrivit unei declarații făcute joi de către cancelarul Olaf Scholz în Bundestag, transmite euronews.com. Cancelarul german înaintase anterior anul 2025 ca dată de la care Germania ar fi putut îndeplini acest obiectiv.

"Ne vom asigura că armata federală primește în sfârșit echipamentele de care are nevoie (...), alocând 2% din PIB pentru apărare începând de anul viitor, pentru prima dată după zeci de ani", a anunțat oficialul.

Imposibilitatea Germaniei de a aloca cei 2% din PIB pentru apărare a fost de-a lungul timpului un subiect sensibil pentru alte state membre NATO, în special pentru SUA, unde lideri de dreapta, inclusiv Donald Trump, au acuzat Germania că profită de beneficiile Alianței, dar nu își îndeplinește obligațiile asumate.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina a determinat o schimbare majoră de optică în politica de apărare a Germaniei, care a sprijinit Ucraina cu muniție și arme, în cantități de neconceput cu doar doi ani în urmă.

Scholz, care a devenit cancelar cu nici două luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, a anunțat în februarie 2022 că executivul său instituie un "fond special" pentru Bundeswehr, forțele armate germane, pentru a le permite să susțină pe deplin lupta împotriva invaziei ruse.

Oficialul și-a întemeiat hotărârea de a augmenta cheltuielile militare și de a sprijini Ucraina pe o narațiune istorică, în care Germania ocupă un loc special în arhitectura de securitate a Europei.

"Mulți dintre noi ne amintim poveștile de război ale părinților sau bunicilor noștri. Dar pentru cei mai tineri este aproape de neconceput un război în Europa. Mulți dintre aceștia își exprimă oroarea în toată țara, chiar și în fața Reichstagului", a mai declarat Scholz în Bundestag.

"Trecem printr-un moment de cotitură. Și asta înseamnă că lumea de după nu va mai fi aceeași ca cea de dinainte. Problema de fond este dacă putem permite ca puterea să prevaleze legii. Dacă îi permitem lui Putin să dea timpul înapoi în secolul al XIX-lea. în epoca marilor puteri, sau dacă avem puterea de a ține în frâu războincii precum Putin/ Pentru asta este nevoie de propria noastră putere", a întărit cancelarul german.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Partenerii noștri