Live

Oficial de rang înalt la Vatican, anchetat în trecut pentru abuzuri sexuale asupra a doi băieți, a murit într-un spital din Roma

Data publicării:
Cardinalul australian era un apropiat al fostului papă Benedict al XVI-lea. Foto: Profimedia Images

Cardinalul australian George Pell, un personaj controversat căruia papa Francisc i-a dedicat o slujbă în 2020, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani. George Pell, cunoscut ca un apropiat al fostului papă Benedict al XVI-lea, a fost condamnat în martie 2019 la şase ani de închisoare pentru viol şi agresiuni sexuale comise asupra a doi copii dintr-un cor religios în 1996 şi 1997 în catedrala St. Patrick din Melbourne, unde era arhiepiscop. Pedeapsa a fost anulată un an mai târziu, moment în care papa Francisc a oficiat o slujbă dedicată tuturor celor care au suferit în urma unor condamnări nedrepte, informează Agerpres care citează Reuters.

Pell unul dintre principalii conservatori din sânul Bisericii Romano-Catolice şi fost oficial de rang înalt la Vatican, achitat în 2020 într-un proces în care era acuzat de abuzuri sexuale, a murit marţi la vârsta de 81 de ani, a anunţat secretarul acestuia, potrivit Reuters.

Părintele Joseph Hamilton a confirmat pentru Reuters că George Pell a decedat într-un spital din Roma, marţi noapte din cauza unor complicaţii cardiace în urma unei intervenţii chirugicale la şold.

Înainte de acuzaţiile de abuzuri sexuale, Pell a fost o figură controversată de-a lungul celor două decenii în care a dominat ierarhia Bisericii Catolice australiene, venerat de catolicii conservatori, dar desconsiderat de liberali pentru opoziţia fermă împotriva căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex şi a hirotonirii femeilor.

A locuit la Roma după achitare şi a avut mai multe întâlniri cu papa Francisc. Pell asista deseori la liturghiile celebrate de suveranul pontif, iar papa Francisc l-a apreciat public după revenirea la Vatican.

Condamnarea lui Pell, confirmată în apel în august 2019, a fost în cele din urmă anulată în aprilie 2020 de Înalta Curte de Justiţie din Australia, care l-a achitat la cinci capete de acuzare formulate împotriva sa pentru violenţe sexuale, în baza prezumţiei de nevinovăţie.

După achitare, Pell a fost eliberat din închisoarea unde a fost încarcerat timp de 13 luni, la finalul unui proces care a vizat cel mai înalt oficial din sânul Bisericii Catolice acuzat de abuzuri sexuale.

În ziua achitării lui Pell în 2020, papa Francisc a dedicat slujba de dimineaţă tuturor celor care suferă în urma unor condamnări nedrepte, pe care le-a comparat cu persecuţiile îndurate de Isus.

După întoarcerea la Roma, Pell a devenit o prezenţă familiară la Vatican, deşi se retrăsese din activitate. Reşedinţa sa a devenit un punct de întâlnire al conservatorilor care îşi pregăteau platforma pentru alegerea unui potenţial succesor al papei Francisc.

A fost un prieten apropiat al papei emerit Benedict al XVI-lea, care a murit luna trecută. Nu era însă de acord cu decizia lui Benedict de a purta în continuare veştminte albe care, spunea Pell, derutează credincioşii. Într-un interviu acordat Reuters după revenirea la Roma, a declarat că Biserica are nevoie de reguli referitoare la papii care se retrag din funcţie.

 

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc şi-a anunţat dorinţa de a fi înmormântat într-un sicriu simplu, din lemn. La ce tradiții mai renunță Suveranul Pontif

„Influencerul lui Dumnezeu” va fi canonizat și va deveni primul milenial declarat sfânt de Biserica Catolică. Anunțul papei Francisc

Papa Francisc denunță războiul din Ucraina: „Un dezastru rușinos pentru umanitate”

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

Partenerii noștri