Live

Occidentul refuză să-l ajute pe Zelenski: nu trimite înapoi refugiații ucraineni încorporabili

Data actualizării: Data publicării:
Armata ucraineană se află în evidentă criză de personal. Foto: Profimedia

Președintele ucrainean a cerut aliaților occidentali ai țării să ajute la întoarcerea acasă a refugiaților ucraineni în vârstă de încorporare, dar a primit un refuz, relatează Bloomberg.

Zelenski „a încercat să-și convingă aliații să ajute la întoarcerea în Ucraina a mai multor bărbați în vârstă de luptă, cerându-le ajutor în cadrul unor întâlniri bilaterale”, însă a fost refuzat. „Politicieni din Polonia până în Ungaria au declarat că nu vor trimite refugiați înapoi atât timp cât războiul continuă”.

Potrivit Bloomberg, unul dintre motivele unui astfel de refuz ar putea fi penuria de forță de muncă cu care se confruntă țările din Europa Centrală și de Est, în special Polonia și Republica Cehă. „Multe companii cehe depind de abilitățile și munca grea a refugiaților ucraineni. <...>Industria construcțiilor, de exemplu, s-ar bloca complet fără muncitorii ucraineni”, a declarat Tomas Prouza, șeful unei structuri de afaceri cehe și fost secretar de stat ceh pentru afaceri europene.

Bloomberg nu precizează căror țări s-a adresat Zelenski și din partea cărora a primit răspuns pe această temă.

Conform Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, UNHCR, peste 6 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului. Alți 400.000 de ucraineni ar putea pleca în acest an.

Situația bărbaților încorporabili din Ucraina

Mobilizarea generală a fost anunțată în Ucraina în februarie 2022 și a fost prelungită de mai multe ori de atunci, autoritățile făcând tot posibilul pentru ca bărbații aflați la vârsta recrutării să nu se poată sustrage serviciului militar. Bărbaților aflați la vârsta recrutării le este interzis să părăsească țara (cu puține excepții). Potrivit presei ucrainene, mulți bărbați aleg să nu-și părăsească locuințele timp de luni de zile sau să fugă din țară, legal sau ilegal, de teama de a fi încorporați cu forța în armată și trimiși în zona de luptă.

În ciuda acestui fapt, la 16 aprilie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat o lege controversată de înăsprire a normelor de mobilizare, care ar trebui să contribuie la recrutarea a sute de mii de soldați noi.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cum funcționează campania de dezinformare a Kremlinului

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

Partenerii noștri