Live

Obsesia lui Trump pentru o fraudă electorală pune în pericol majoritatea republicană din Camera Reprezentanților (Analiză CNN)

Data publicării:
Discursurile lui Trump fac rău partidului său. Foto: Profimedia

Obsesia lui Donald Trump pentru o fraudă electorală care nu există în nicio formă semnificativă ar putea duce țara la un „shutdown” guvernamental - și ar putea chiar pune în pericol majoritatea republicană din Camera Reprezentanților, comentează CNN.

Într-un nou spectacol de inutilitate guvernamentală, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, nu a reușit miercuri să adopte o prelungire de șase luni a finanțării guvernului, cu o măsură atașată pentru a-l mulțumi pe Trump care îngreunează votul americanilor.

Cererile candidatului republican pentru un proiect de lege care să vizeze votul persoanelor care nu au cetățenie, care este deja ilegal, l-au împins pe Johnson într-un colț fără ieșiri evidente, riscând posibilitatea unei crize la Washington în perioada premergătoare zilei alegerilor, care s-ar putea întoarce împotriva Partidului Republican.

Manevra nu are nicio șansă de a produce o nouă lege, deoarece democrații care controlează Senatul se opun acesteia. Iar Johnson nu a putut convinge nici măcar 16 dintre propriii săi membri să voteze în favoarea acesteia din diverse motive - inclusiv cererile ireconciliabile ale unor

Johnson pare să nu aibă acum altă opțiune decât să negocieze cu democrații din Senat o măsură de finanțare pe termen scurt. Dar, având în vedere majoritatea redusă a Partidului Republican din Camera Reprezentanților și prezența iminentă a lui Trump, fiecare pas pe care îl face președintele Camerei Reprezentanților va fi periculos - mai ales dacă speră să se agațe de postul său dacă republicanii reușesc să dețină Camera Reprezentanților în noiembrie.

Trump pare să pregătească Partidul Republican pentru o luptă în interiorul său (care s-ar putea transforma într-un dezastru în noiembrie)

Istoria „shutdown-urilor” guvernamentale sugerează că partidul care deține controlul asupra Camerei Reprezentanților - care are responsabilitatea inițială pentru banul public - plătește de obicei cel mai mare preț politic. Și dacă președintele Camerei nu poate respecta termenul de 1 octombrie pentru finanțarea operațiunilor federale, guvernul ar putea fi parțial închis.

Fostul președinte nu obișnuiește să ceară sfatul liderului minorității republicane din Senat, Mitch McConnell. Dar veteranul din Kentucky a avertizat marți că „singurul lucru pe care nu îl puteți avea este o închidere a guvernului. Din punct de vedere politic, ar fi mai mult decât stupid din partea noastră să facem acest lucru chiar înainte de alegeri, pentru că, desigur, am fi învinuiți”.

O potențială rană autoprovocată pentru Partidul Republican în statul natal al lui Trump

În mod ironic, Trump s-a aflat miercuri în statul în care poziția sa ar putea provoca cele mai mari daune politice pentru republicanii din Camera Reprezentanților. El a organizat un mare miting în New York, chiar dacă face parte dintr-o minoritate infimă de oameni care cred că poate câștiga în noiembrie în statul său natal.

Mai important, New York găzduiește, de asemenea, mai multe curse extrem de competitive pentru Camera Reprezentanților, care au devenit roșii în alegerile intermediare din 2022 și au deschis calea pentru o majoritate redusă a Partidului Republican. Prin urmare, o criză politică provocată de o închidere care ar înfuria alegătorii ar risca să îi îndepărteze de locurile lor pe unii dintre cei mai vulnerabili republicani din țară.

Unul dintre cei mai amenințați parlamentari republicani, reprezentantul Mike Lawler, din districtul 17 al Congresului din stat, a prezis miercuri în emisiunea „The Source with Kaitlan Collins” că drama se va încheia fără o închidere și că o lege de finanțare va trece fără măsura de vot pe care Trump vrea să o includă.

„Realitatea este că nu vom închide guvernul cu 45 de zile înainte de alegeri”, a declarat Lawler, care a susținut legea.

Trump vs Partidul Republican

Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, a fost fericit să dea curs afirmațiilor lui Trump privind frauda electorală - atât după alegerile din 2020, cât și în acest ciclu. Dar dorința sa de a-l mulțumi pe fostul președinte și baza sa îl conduce într-o gaură adâncă de guvernare. De asemenea, republicanul din Louisiana nu a furnizat dovezi în sprijinul afirmațiilor sale conform cărora sute de mii de migranți fără documente ar putea vota în noiembrie.

Nu esteprima dată când obiectivele politice personale ale lui Trump au amenințat să afecteze partidul său. De exemplu, sprijinul său pentru o serie de candidați slabi în alegerile intermediare din 2022 - mai ales pentru că aceștia au susținut afirmațiile sale false privind frauda electorală - a părut să fie un factor în eșecul unui val roșu așteptat. Iar antipatiile fostului președinte au promovat candidați la Senat care au pierdut în statele în schimbare, ceea ce a costat partidul controlul asupra Senatului.

Presiunea exercitată de Trump asupra lui Johnson contribuie, de asemenea, la explicarea motivului pentru care majoritatea restrânsă a Partidului Republican din Camera Reprezentanților este adesea împinsă în situații extreme și confruntări pe care nu le poate câștiga, dar care au făcut ca acest Congres să fie unul dintre cele mai puțin productive din istoria modernă. Johnson, care i-a luat locul fostului președinte al Camerei, Kevin McCarthy, anul trecut, a constatat adesea că este imposibil să guverneze.

Disponibilitatea liderilor republicani de a prezenta afirmațiile false ale lui Trump privind frauda electorală este, de asemenea, un semn amenințător înaintea unor alegeri despre care fostul președinte sugerează deja că nu vor fi libere și corecte. Așa cum a făcut și în 2020, candidatul republican pare să pregătească terenul pentru a susține că a fost înșelat în privința victoriei dacă pierde în fața vicepreședintelui Kamala Harris, candidatul democrat.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump consideră că evreii vor fi de vină, dacă va pierde alegerile din 5 noiembrie. Ce spune despre Israel

Donald Trump se laudă că atrage un public mai numeros chiar decât Elvis Presley „și eu nu am chitară”

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cum funcționează campania de dezinformare a Kremlinului

Angajații de la Tesla, SpaceX şi X donează pentru Kamala Harris, în timp ce Elon Musk îl sprijină pe Donald Trump

Partenerii noștri