O turistă în vârstă de 30 de ani a murit după ce a fost atacată de un rechin, în Insulele Canare
O turistă germană a murit luni seară, după ce a fost atacată de un rechin la aproximativ 500 de kilometri de arhipelagul spaniol Canare, au anunţat autorităţile de salvare maritimă pentru AFP, potrivit News.ro.
Femeia în vârstă de 30 de ani a fost muşcată de un rechin în timp ce naviga cu catamaranul luni după-amiază, la 278 de mile sud-vest de insula Gran Canaria.
Tragedia a avut loc în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Africii: tânăra, care naviga la bordul catamaranului britanic „Dalliance Chichester”, şi-a pierdut un picior când a fost atacată de un rechin.
Serviciile de salvare spaniole au fost alertate la ora 14.55 că este necesară o „evacuare medicală” şi, după ce au solicitat ajutorul serviciilor de salvare marocane, au decis să trimită un elicopter şi un avion al armatei spaniole pentru a ajuta echipajul catamaranului.
Victima a urcat la bordul elicopterului în jurul orei 20.00 şi a murit din cauza unui stop cardiac în timp ce era evacuată la spitalul din Las Palmas, capitala Gran Canaria, potrivit serviciilor de urgenţă.
Potrivit site-ului de specialitate vesselfinder.com, „Dalliance Chichester”, o ambarcaţiune de agrement de 17 metri, a părăsit portul Las Palmas sâmbătă, 14 septembrie.
Atacurile rechinilor sunt foarte rare în această zonă. Potrivit unui studiu publicat în februarie de International Shark Attack File (Isaf), o bază de date gestionată de Universitatea din Florida (Statele Unite), atacurile rechinilor au crescut la nivel mondial în 2023, cu 69 de muşcături de rechin „neprovocate” în întreaga lume, comparativ cu 63 în 2022. Aceste atacuri, dintre care mai mult de jumătate (36) au avut loc în Statele Unite, s-au soldat cu 10 decese. Patru decese au fost înregistrate în Australia, două în Statele Unite şi câte unul în Bahamas, Egipt, Mexic şi Franţa (în Noua Caledonie).
În studiul său, Isaf face distincţia între atacurile „neprovocate” şi cele „provocate”, adică muşcăturile care au loc după ce un om s-a apropiat intenţionat de un rechin sau a înotat într-o zonă în care se folosesc momeli pentru a atrage peştii.
Numai atacurile „neprovocate” au fost incluse în cifre, după ce au fost raportate în articole de presă.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News