Galerie Foto O substanță extrem de toxică necunoscută ar fi dus la moartea a zece tone de pești într-un rău care străbate Germania și Polonia
O substanță extrem de toxică necunoscută ar putea fi cauza morții a tone de pești în râul Oder, care străbate Polonia și Germania, a declarat ministerul mediului din Brandenburg, Axel Vogel, citat de Reuters. O analiză a apei râului efectuată săptămâna aceasta a indicat dovezi ale „substanțelor chimice sintetice, foarte probabil cu efecte toxice pentru vertebrate”, au comunicat autoritățile, care au adăugat că încă nu este clar cum a ajuns substanța respectivă în apă.
Potrivit informaţiilor postului public regional de televiziune Rbb, analizele apei râului au identificat prezenţa unei concentraţii ridicate de mercur, probabil din cauza evacuărilor industriale.
Șeful autorității naționale de management al apei din Polonia a declarat însă pentru postul privat Polsat News că prezența mercurului în apă nu a fost încă confirmată.
"În acest moment, acestea sunt rapoarte de presă. Nu avem nicio confirmare cu privire la mercurul din Oder", a declarat Przemyslaw Daca, șeful Apelor Poloneze.
Autorităţile regionale au avertizat încă de ieri cu privire la o posibilă catastrofă ecologică, după ce, de câteva zile, a fost detectată o prezenţă masivă de peşti morţi, care, în situaţia actuală, cu un nivel al râului mult sub nivelul normal, este deosebit de vizibilă.
Pe partea poloneză, au fost raportate zece tone de peşti morţi, potrivit relatărilor televiziunii.
Ministerul din Brandenburg a declarat că încă nu s-a putut evalua câți pești au murit în Polonia și Germania. Ministrul mediului Axel Vogel a precizat că autoritățile germane nu au primit încă nicio notificare din partea Poloniei cu privire la incident.
Într-un avertisment public transmis săptămâna aceasta, locuitorii din districtele Uckermark și Barnim au fost sfătuiți să evite contactul cu apa din Oder și dintr-un canal din apropiere.
În Polonia, un politician din partidul de opoziție Platforma Civică a declarat că va depune o moțiune pentru declararea stării de dezastru natural în regiunea Lubusz. O decizie în acest sens va reveni guvernului.
„În niciun caz nu trebuie să vă apropiați de râul Oder sau să lăsați animalele să bea din el”, a scris Elzbieta Anna Polak pe Twitter.
Alerta de mediu pe acest râu de la graniţa cu Polonia se adaugă la situaţia alarmantă a principalelor râuri din ţară, în special a Rinului, din cauza secetei care afectează întreaga ţară.
Acest lucru afectează transportul fluvial pe râu, în principal de cărbune şi mărfuri industriale, care a trebuit să fie restricţionat la minimum în ultimele zile şi se aşteaptă să fie complet întrerupt în weekendul următor.
Nivelul Rinului la Kaub, în Renania-Palatinat, era vineri de 42 de centimetri, cu cinci centimetri mai mic decât în ziua precedentă, şi se aşteaptă ca până sâmbătă să scadă la 40 de centimetri. Acest punct este considerat a fi de cea mai mare importanţă pentru tot traficul fluvial pe Rin.
De săptămâni întregi, autorităţile germane monitorizează situaţia şi au avertizat asupra necesităţii de a reduce încărcătura de pe barjele de transport. Acest lucru face ca aceste transporturi să genereze pierderi din punct de vedere economic, care au fost parţial redirecţionate către reţeaua rutieră şi feroviară
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News