Live

FOTO O statuie a celebrei morse Freya, eutanasiată pentru că oamenii au refuzat să stea departe de ea, a fost dezvelită la Oslo

Data actualizării: Data publicării:
O statuie a celebrei morse Freya, eutanasiată pentru că oamenii au refuzat să stea departe de ea, a fost dezvelită la Oslo. Foto: Profimedia

O sculptură în bronz a morsei Freya, care devenise vara trecută o atracţie populară în fiordul Oslo din Norvegia înainte să fie eutanasiată din cauza îngrijorărilor privind siguranţa publicului, a fost dezvelită sâmbătă pe un mal al portului Marina Kongen din capitala norvegiană, relatează AFP.

Sculptura în mărime naturală a tinerei femele care cântărea 600 de kilograme, întinsă pe o parte, a fost instalată nu departe de locul în care Freya, în timpul vieţii, atrăgea mulţimi de curioşi care o priveau în timp ce se urca pe bărcile din fiord pentru a sta la soare şi pentru a dormi, scrie Agerpres.

Autorităţile norvegiene au ales să eutanasieze morsa în august, spunând că se tem ca animalul să nu se simtă stresat de anumite gesturi şi să reprezinte astfel o ameninţare la adresa publicului care nu a păstrat distanţa în pofida avertismentelor.

Decizia a stârnit un val de emoţie în Norvegia unde animalul devenise popular şi o campanie lansată pe internet a permis strângerea a peste 25.000 de dolari pentru realizarea unei sculpturi a morsei Freya, a declarat organizatorul campaniei, Erik Holm.

"Am început (această campanie) pentru că sunt furios în legătură cu modul în care Departamentul de Pescuit şi statul au gestionat această situaţie", a declarat el pentru AFP, înaintea dezvelirii sculpturii realizate de Astri Tonoian.

"Dincolo de întrebările legate de Freya, trebuie să ne întrebam cum tratăm animalele şi natura. Trebuie să ne gândim la relaţia noastră cu fauna sălbatică", a mai spus el.

Freya, a cărei vârstă a fost estimată la aproximativ cinci ani, fusese văzută în Marea Britanie, în Olanda, Danemarca şi Suedia înainte de a alege să petreacă o parte a verii în Norvegia.

Morsa este o specie protejată care trăieşte în general la latitudini mai nordice, pe teritoriile arctice.

Morsele nu atacă oamenii în mod normal, dar pot reacţiona agresiv dacă se simt ameninţate.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: „Nimeni în Norvegia nu a comis acte atât de grave”

Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei a fost arestat pentru viol

„Dacă vom fi atacați, nu vom renunța niciodată”. Cum se pregătesc țările nordice pentru un război între NATO și Rusia

A fost balena Hvaldimir un „spion” al Rusiei? Noi date ar putea elucida misterul despre cum a ajuns în Norvegia

Partenerii noștri