Video O săptămână până la alegerile din Ungaria. Ce li se spune susținătorilor lui Viktor Orban despre invazia rusă din Ucraina
Cine merge în Ungaria zilele acestea se poate intersecta cu un camion cu afișaj TV. Se apropie alegerile și un grup numit Partizan vrea să se asigure că există pluralism politic și diversitate în discursul politic. Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, o coaliție de opoziție îl înfruntă pe premierul autoritar Viktor Orban în lupta pentru putere. Dar Orban este omniprezent. La urma urmei, el deține frâiele presei de stat. Iar aici, războiul lui Putin domină agenda. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Atentat terorist dejucat de autoritățile ungare în urma unor informații primite de la serviciile SUA
Medicul ucigaș, adus în România
Protest uriaș la Budapesta
Benzina și motorina, tot mai scumpe în Ungaria
Noi imagini cu Cherecheș după fuga din țară
Aglomerație infernală în Vama Nădlac II
Corespondență Digi24 de la Băile Tușnad. Autoritățile sunt în alertă
Studioul TV mobil „Partizán” pornește la drum. Astăzi se îndreaptă spre nord, spre orășelul Tiszaújváros. Când totul e pregătit, realizatorul și activistul Marton Gulyas e gata să își primească primii invitați. Scopul lui e să informeze cât mai mulți oameni despre alegeri.
Oamenii de la sate urmăresc posturile TV pro-guvernamentale
„Facem aceste întâlniri în special în mediul rural, pentru a ajunge la oamenii care locuiesc la sat”, spune activistul Marton Gulyas.
În Ungaria rurală, majoritatea oamenilor votează pentru partidul de guvernământ Fidesz și cei mai mulți urmăresc posturi TV pro-guvernamentale.
Canalul YouTube al lui Marton Gulyas este finanțat din donații private. El produce conținut critic - asta și pentru că, spune el, în Ungaria nu există dezbateri politice serioase.
„Trebuie să vă imaginați că astăzi, chiar în această zi, a fost prima dată în patru ani când candidatul opoziției la funcția de prim-ministru a avut cinci minute în fața camerei”, spune Marton Gulyas.
Peter Marki-Zay, contracandidatul lui Viktor Orban: Presa de stat continuă să răspândească propaganda pro-Rusia
Dar în ultimele săptămâni, atât premierul Viktor Orban, cât și contracandidatul său Péter Márki-Zay și-au adaptat campania pentru a reflecta invazia Rusiei în Ucraina.
Márki-Zay critică poziția prorusă adoptată de Orban de ani de zile.
„Orbán este cel care l-a susținut pe Putin. Mass-media de stat continuă să răspândească propaganda pro-Rusia, chiar dacă Orban s-a aliniat la interdicția europeană impusă posturilor Russia Today și Sputnik News. Dar aici, presa noastră de stat și presa privată controlată de Fidesz îl susțin în continuare pe Putin și condamnă Ucraina”, susține candidatul opoziției la funcția de premier, Peter Marki-Zay.
Reporterul Deutsche Welle ar fi vrut să ceară un punct de vedere pe tema acestor critici de la partidul Fidesz al lui Orban. Dar în pofida solicitărilor, nu a primit niciun răspuns de la sediul din Budapesta.
Ce gândesc susținătorii lui Viktor Orban
De Ziua Națională, la mijlocul lui martie, sute de mii de oameni au venit din toată Ungaria. Și atunci, războiul lui Putin a fost principala preocupare a celor care așteptau să-l vadă pe Orban.
„Nu credem că acest război a izbucnit din senin. Există un context. Totul a dus la acest lucru”, spune o femeie.
„Lumea și mai ales presa occidentală au standarde duble. Îi poți înțelege pe ucraineni, dar trebuie să-i înțelegi și pe ruși”, consideră un bărbat mai în vârstă.
„Nimeni nu vorbește cu adevărat despre faptul că, de fapt, America a fost cea care a aprins acest incendiu și că a făcut acest lucru intenționat”, este de părere un tânăr.
Apoi și-a făcut apariția Viktor Orban. La fel ca în cazul majorității presei independente, jurnaliștilor Deutsche Welle li s-a oferit un loc departe de podium. Șeful Guvernului abia se vedea cu ochiul liber, dar retorica sa despre rolul Ungariei în războiul din Ucraina a fost cu atât mai tranșantă.
„Rusia are interese rusești, Ucraina are grijă de interesele ucrainene. Nici SUA, nici Bruxelles-ul nu vor gândi cu mintea unui maghiar și nu vor simți cu inima unui maghiar. Noi înșine trebuie să ne promovăm interesele, cu sobrietate și curaj”, a proclamat liderul de la Budapesta.
Dezbaterea politică reală lipsește
Războiul din Ucraina a devenit un teren prielnic în campania electorală din Ungaria. Dezbaterea politică reală lipsește. În schimb, există conflicte între actualul prim-ministru Orban și adversarul său Marki-Zay.
„Formațiunile de stânga și-au pierdut simțurile. Vor să ne conducă inconștient într-un război. Vor să trimită pe front soldați unguri, armele noastre. Nu vom permite acest lucru”, spune premierul Orban.
„Mai întâi a mințit că vrem să aducem migranți în Ungaria. Acum minte că vrem să trimitem copii să moară în Ucraina. E dezgustător!” - îi dă replica, de la distanță, Péter Márki-Zay, candidatul opoziției.
Acuzații, minciuni, provocări - pentru Marton Gulyas, toate acestea sunt un stimulent suficient pentru a lua atitudine. Și vorbește despre nevoia urgentă a unor informări independente în această campanie electorală.
„Mi-aș putea face munca mai bine dacă oamenii din aparatul guvernamental ar accepta invitația mea. Acest tip de bulă, pe care au creat-o artificial în jurul alegătorilor fideli guvernului, dăunează nu doar societății în ansamblu, ci mai ales acelor alegători”, subliniază activistul.
Și astfel, Marton Gulyas și studioul său mobil de televiziune pornesc din nou la drum. Plănuiește mai multe emisiuni până în ziua alegerilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News