Live

O navă „spion” chineză a intrat în portul din Sri Lanka, alimentând disputele dintre China și India

Data actualizării: Data publicării:
Nava de cercetare militară chineză a acostat în portul din Sri Lanka. Foto: Profimedia Images

Nava de supraveghere chineză Yuan Wang 5 a acostat, marți, în portul Hambantota din Sri Lanka, gestionat de China, în pofida preocupărilor Indiei care consideră că această navă i-ar putea spiona instalaţiile militare, relatează Reuters.

India este preocupată de influenţa crescândă a Chinei în Sri Lanka şi Oceanul Indian, zone pe care guvernul de la New Delhi le consideră sfere de influenţă ale sale.

Nava chineză a fost autorizată să rămână în portul Hambantota timp de trei zile, a declarat pentru Reuters un oficial care a dorit să rămână anonim.

„Scopul șederii în port este aprovizionarea cu combustibil, alimente și alte lucruri esențiale”, a specificat acesta.

Nava de cercetare militară chineză a acostat în portul din Sri Lanka. Foto: Profimedia Images

La câteva ore după acostarea navei, un purtător de cuvânt al cabinetului din Sri Lanka a declarat că națiunea insulară lucrează pentru a se asigura că nu există conflicte între China și India.

„Chiar înainte de această navă, au existat nave din Statele Unite, India și alte țări care au venit în Sri Lanka. Le-am permis acestora să vină. În același mod, am permis și navei chineze să vină”, a declarat ministrul Bandula Gunawardana.

Platforme online de monitorizare şi analiză a datelor maritime descriu nava Yuan Wang 5 drept o navă de cercetare şi studii, dar presa indiană scrie că aceasta ar fi de fapt o ambarcaţiune echipată pentru operaţiuni de spionaj.

Potrivit postului indian CNN-News18, Yuan Wang 5 este o navă de spionaj cu dublă întrebuinţare, folosită pentru monitorizarea spaţiului şi a sateliţilor şi mai ales pentru lansările rachetelor balistice intercontinentale.

Guvernul indian şi-a exprimat preocuparea, considerând că nava chineză i-ar putea spiona activităţile şi instalaţiile militare. MAE de la New Delhi a avertizat cu privire la „orice implicaţii asupra securităţii şi intereselor economice ale Indiei, care va lua toate măsurile necesare pentru a şi le proteja”.

Cu toate acestea, India a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi făcut presiuni asupra guvernului din Sri Lanka pentru a întoarce nava.

Nava de cercetare militară chineză a acostat în portul din Sri Lanka. Foto: Profimedia Images

Portul Hambantota a fost concesionat Chinei pentru o perioadă de 99 de ani, după ce în anul 2017 Sri Lanka nu a avut fonduri pentru a plăti Beijingului ratele scadente ale creditului pe care acesta din urmă i l-a acordat pentru construirea portului.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri