Video&Foto O mină de cupru din Ural a fost inundată, iar acidul s-a revărsat în râurile din apropiere
Râurile de lângă sătucul Lyovikha, din Rusia, sunt portocalii din cauza unei inundaţii a unei mine de cupru abandonate.
Procurorii ruşi investighează o unitate care se ocupă cu scurgerile de acid ce provin de la mina de cupru din Munţii Ural. Ancheta a fost dispusă după ce, săptămâna trecută, au apărut filmări cu râuri a căror apă este portocalie, relatează The Guardian, citat de Mediafax.
Vezi această postare pe InstagramO postare distribuită de Путешествия по РФ|Природа|DJI (@zamkad_life) pe
Autorul clipurilor video este un blogger de călătorii care a surprins imaginile cu ajutorul unei drone. Imaginile dezvăluie un peisaj portocaliu-deschis lângă controversata mină din care se extrage sulfat de cupru, situată lângă sătucul Lyovikha.
https://www.instagram.com/p/CCyAwu6qoBM/?utm_source=ig_web_copy_link
„Procurorii din districtul Nijni Taghil au început deja să investigheze situaţia”, a declarat pentru AFP Marina Kanatova, purtător de cuvânt al procuraturii ruseşti.
Se pare că „mina este inundată, iar râurile de acid care se scurg din ea otrăvesc fiecare lucru pe care îl ating în calea lor”, a scris bloggerul, descriind imaginile care au devenit virale.
Purtătorul de cuvânt al procuraturii a declarat că „specialiştii vor lua probe pentru a stabili dacă tratamentul apei acide care vine din mine este conform cu regulile”.
Andrei Volegov, ecologist şi preşedinte al unui ONG local, a descris pe Facebook care ar putea fi soluția pentru această problemă de mediu: „apa care este poluată ar fi trebuit să fie neutralizată într-un iaz, care s-ar fi revărsat în timpul ploilor torenţiale”.
Vezi această postare pe InstagramO postare distribuită de Путешествия по РФ|Природа|DJI (@zamkad_life) pe
Problema ar exista încă de anul trecut, spune ecologistul, care anunțase de atunci autorităţile cu privire la apa poluată şi oferise și soluţia la care face referire acum.
Societatea responsabilă de problemele de poluare a transmis însă că nu a primit destui bani pentru a cumpăra soluţii care să neutralizeze acidul.
Presa locală a scris că mina ar fi trebuit să fie închisă şi dezafectată, însă oficialii de la Moscova au refuzat pe motiv că acolo există resurse valoroase.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News