Live

O delegație SUA și-a scurtat vizita în Arabia Saudită după ce unui oficial american i s-a cerut să renunțe la kipa

Data actualizării: Data publicării:
Incidentul intervine pe fondul tensiunilor dintre Arabia Saudită şi Israel din cauza războiului din Fâşia Gaza. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O delegaţie a Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF) a transmis luni că a decis să-şi întrerupă o vizită oficială în Arabia Saudită, după ce unuia dintre membrii acesteia i s-a cerut să-şi scoată kipa de pe cap, notează AFP, preluată de Agerpres.

"Nimănui nu ar trebui să i se interzică accesul la un sit de patrimoniu, în special la un sit destinat să pună în valoare unitatea şi progresul, pur şi simplu pentru că e evreu", a declarat preşedintele USCIRF, Abraham Cooper, care este evreu ortodox, citat într-un comunicat.

Guvernul saudit a invitat delegația, condusă de președintele Cooper și vicepreședintele reverend Frederick A. Davie, să viziteze site-ul pe 5 martie, ca parte a vizitei lor oficiale în țară, care a început pe 3 martie, potrivit unui comunicatde presă.

După mai multe întârzieri ale vizitelor programate, oficialii saudiți i-au cerut lui Cooper, un rabin evreu ortodox, să-și scoată kipa (scufia tradiţională cu care evreii îşi acoperă creştetul capului) atunci când se află în public, chiar dacă Ministerul Afacerilor Externe saudit a aprobat vizita la fața locului. Personalul Ambasadei SUA care însoțește delegația USCIRF a susținut și a transmis oficialilor saudiți refuzul politicos, dar hotărât al președintelui Cooper. În ciuda eforturilor lor, oficialii sitului au escortat delegația în afara sediului după ce președintele Cooper a indicat că nu a căutat nicio confruntare sau provocare prin gestul său, dar ca evreu nu a putut să se conformeze cererii de a renunța la kipa, se mai spune în comunicatul de presă.

"Arabia Saudită este pe cale de a încuraja schimbarea în cadrul Viziunii sale 2030", referindu-se la un program ambiţios de reforme care vizează diversificarea economiei. Cu toate acestea, mai ales într-o perioadă în care antisemitismul este răspândit, faptul că mi s-a cerut să-mi scot kippa ne-a împiedicat pe noi, membrii USCIRF, să ne continuăm vizita" la situl Diriyah, la nord-vest de Riad, clasificat de UNESCO drept patrimoniu mondial, potrivit comunicatului.

"Remarcăm, cu regret deosebit, că acest lucru i s-a întâmplat unui reprezentant al unei agenţii guvernamentale americane care promovează libertatea religioasă", potrivit sursei citate.

Aceasta Comisie pentru libertatea religioasă este un organism consultativ guvernamental mandatat de Congresul Statelor Unite.

„Cheia progresului real pentru toți cei care caută pacea este să ne amintim că respectul este o stradă cu două sensuri”, au adăugat oficialii Comisiei.

Ambasada Arabiei Saudite în Statele Unite nu a comentat deocamdată situația.

Incidentul, care a avut loc pe 5 martie, intervine pe fondul tensiunilor dintre regatul saudit şi Israel din cauza războiului din Fâşia Gaza şi al eforturilor Statelor Unite de a promova normalizarea relaţiilor dintre cele două state, după încheierea conflictului.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump și Kamala Kamala, în ziua votului. Ce au făcut cei doi rivali în cursa pentru Casa Albă

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune, după ce SUA au trimis un bombardier strategic în regiune

Cum se pregătește Donald Trump să conteste alegerile dacă le pierde

Partenerii noștri