Galerie Foto O catedrală armeană istorică din "Ierusalimul din Nagorno-Karabah", avariată de bombardamente. Azerbaidjanul neagă însă atacul
O catedrală armeană istorică din Nagorno-Karabah a fost avariată de bombardamentele forţelor azere din această regiune separatistă în care se duc lupte acerbe, a declarat joi guvernul armean, potrivit AFP. Pe de altă parte, Azerbaidjanul a negat că se află în spatele bombardamentului catedralei Ghazanchetsots.
Galerie FOTO: Catedrala armeană Ghazanchetsots din oraşul Shusha a fost avariată de bombardamente. Sursa: Agerpres
"Forţele armate din Azerbaidjan au bombardat biserica armeană Ghazanchetsots (Sfântul Mântuitor) din oraşul Shusha", a declarat Centrul de informare al guvernului armean pe pagina sa de Facebook.
Prezent la faţa locului, un corespondent AFP a observat pagube semnificative: o gaură mare în acoperişul edificiului, vitraliile distruse şi bănci de rugăciune şi obiecte religioase răsturnate în mijlocul unui strat gros de praf şi moloz.
Simeon, un rezident din apropiere, venit să constate pagubele, este în stare de şoc. "Nu sunt soldaţi aici, nimic strategic, cum poţi viza o biserică? Este o catedrală foarte importantă pentru noi", a declarat el.
Pentru arhiepiscopul Karabahului Parguev Martirossian, acest atac arată metodele "Statului islamic". "Ei (azerii) ne atacă valorile spirituale", a declarat el pentru AFP.
Pe de altă parte, Azerbaidjanul a negat joi că se află în spatele bombardamentului catedralei Ghazanchetsots. "Informaţiile despre pagubele aduse bisericii din Shusha nu au nimic de-a face cu acţiunile militare ale armatei azere", a informat Ministerul Apărării din această ţară, adăugând că "armata azeră nu vizează clădiri şi monumente istorice, culturale şi mai ales religioase".
Situat la câţiva kilometri sud de Stepanakert, capitala separatistă, oraşul Shusha a fost în mare parte distrus într-o confruntare decisivă în timpul războiului din Karabah de la începutul anilor '90. Catedrala sa a fost reconstruită după lupte, devenind un simbol pentru armeni.
Mult timp împărţit între două culturi - creştină pentru Armenia şi musulmană pentru Azerbaidjan -, Shusha este adesea denumit "Ierusalimul din Nagorno-Karabah", scrie Agerpres.
Beligeranţii armeni (creştini) şi azeri (şiiţi de limbă turcă) nu au dat joi niciun semn că vor să înceteze confruntările, înainte de o primă întâlnire la Geneva a mediatorului internaţional pentru acest conflict.
Bilanţul oficial de la reluarea ostilităţilor, la 27 septembrie, este de 300 - 400 de morţi, dintre care circa 50 de civili. Acest bilanţ rămâne însă unul extrem de parţial, în condiţiile în care Baku nu anunţă pierderile sale militare, iar cele două tabere pretind că au eliminat fiecare mii de militari inamici.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News