O a treia groapă comună a fost descoperită lângă Mariupol. Localnici ar fi fost obligați să îngroape cadavre în schimbul hranei
O a treia groapă comună a fost găsită lângă Mariupol, a declarat marți primarul orașului-port asediat de forțele ruse, pentru televiziunea ucraineană, potrivit CNN.
Pe lângă gropile comune descoperite în satele Manguș și Vynohradne, „acum vedem că mai este una”, a spus Vadym Boichenko.
Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în satul Staryi Krym, potrivit canalului de Telegram al autorităților orașului.
Imaginile arată tranșee excavate pe teritoriul Cimitirului din Crimeea Veche, a declarat consiliul orășenesc pe Telegram.
Gropile au apărut pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de ruși, și aveau aproximativ 60 până la 70 de metri lungime, a spus consiliul.
Până pe 7 aprilie, conform noilor imagini, o parte din tranșee au fost acoperite, iar dimensiunea cimitirului a crescut.
„Noi săpături au fost înregistrate pe 24 aprilie. Lungimea gropii comune a crescut la peste 200 de metri”, se arată în comunicat.
Boicenko a acuzat forțele ruse că au implicat populația locală în înmormântări în masă la schimb cu hrană.
„Ei [localnicii] ne-au spus că trebuie să muncească cu orele pentru a avea mâncare și apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt forțați să o facă”, a spus edilul.
CNN menționează că nu poate confirma relatările despre gropile comune, însă imaginile din satelit arată existența unor săpături.
Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au identificat locația gropilor comune de la Manhush, lângă Mariupol, după publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies.
Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din Mariupol, a postat joi pe Telegram informații despre groapa comună de la Manhush.
Marți, primarul Boicenko a reiterat că aproximativ 20.000 de locuitori din Mariupol au murit de la începutul invaziei.
„Situația de la Mariupol rămâne extrem de dificilă”, a spus el. „Artileria inamică bombardează fortăreața noastră Azovstal”, uzina de oțel în care sunt adăpostite trupele și civilii ucraineni.
„Sunt femei și copii înăuntru. Este necesară încetarea focului pentru a începe evacuarea. Din păcate, nu există o încetare a focului”, a spus Boichenko. „Oamenii rămân fără mâncare, aproape că nu există apă potabilă. Aceasta este o catastrofă umanitară”, a mai spus acesta.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News