Live

NYT: Oficialii americani au crezut că au o înțelegere secretă cu saudiții, dar s-au înșelat. Cum poate profita Rusia

Data publicării:
În ciuda vizitei lui Biden în Arabia Saudită de anul acesta, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a făcut exact opusul planului oficialilor americani care sperau că saudiții vor crește producția de petrol. Foto: Profimedia Images

În timp ce președintele american Joe Biden plănuia o călătorie riscantă în Arabia Saudită vara aceasta, consilierii săi de top au crezut că au ajuns la un acord secret cu saudiții pentru creșterea producției de petrol până la finalul anului – o înțelegere care ar fi putut justifica încălcarea promisiunii făcute de Biden în timpul campaniei prezidențiale de a-l trata cu mai multă răceală pe prințul moștenitor, scrie The New York Times. Planul americanilor nu a funcționat.

Biden a mers în Arabia Saudită, dar regatul din Orientul Mijlociu și Rusia au convins luna aceasta țările producătoare de petrol să voteze o reducere a producției cu 2 milioane de barili pe zi – un deznodământ total opus planului administrației Biden care spera că înțelegerea secretă va ajuta la ameliorarea problemelor cu inflația și cu prețurile mari la gaz.

Decizia saudiților a făcut ca oficialii americani să reevalueze relația SUA cu Arabia Saudită și a produs o serie de declarații acide între cele două guverne, inclusiv acuzația Casei Albe că regatul saudit ajută Rusia în războiul din Ucraina.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele șase luni este o poveste despre promisiuni încălcate, speranțe deșarte, semnale greșit interpretate și vânători de țapi ispășitori.

Departe de reconstruirea unei relații cu un lider pe care Biden a spus că îl va trata ca pe un „paria” după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, rezultatul a fost că relațiile între SUA și Arabia Saudită au ajuns acum într-un punct critic.

Episodul arată de asemenea cum Arabia Saudită, sub conducerea ambițiosului și de multe ori nemilosului prinț moștenitor Mohammad bin Salman, pare să fie dispusă să scape de o parte din dependența sa față de americani, liderul saudit dorind să transforme regatul într-o putere regională de seamă.

Încă o creștere a prețurilor la petrol ar putea urma în luna decembrie

Între timp, oficialii americani se pregătesc pentru încă o posibilă creștere a prețurilor în luna decembrie, atunci când embargoul european al petrolului rusesc ar intra în vigoare și saudiții refuză să mărească producția de petrol pentru a umple golul lăsat de livrările rusești.

Oficialii americani spun că acela ar fi un semnal clar că saudiții îi ajută pe ruși prin faptul că subminează planul conceput de europeni și americani.

Unii analiști spun că oficialii de rang înalt de la Washington și Riad și-au interpretat greșit intențiile atât în privința pieței petrolului, cât și a geopoliticii din jurul Rusiei, iar pentru administrația Biden va urma o perioadă grea în care trebuie să încerce să își dea seama de ce au mers lucrurile atât de rău.

„Deconstruirea factorilor de decizie saudiți a devenit acum Kremlinologie pe steroizi”, a spus Hussein Ibish, un academician al Institutului Statelor din Golful Persic de la Washington. „A devenit o problemă a unui grup mic de persoane din jurul regelui și al prințului moștenitor. Chiar și unii dintre cei mai bine informați oameni din SUA nu știu de cele mai multe ori.”

Casa Albă a indicat faptul că ar putea să se răzbune pe saudiți pentru reducerea producției de petrol, iar unii democrați din Congres au făcut presiuni ca SUA să reducă din legăturile militare și economice cu regatul.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri