Numărul noilor infectări cu coronavirus crește dramatic în Europa. În tot mai multe țări se discută despre carantina totală
Europa revine încet-încet la carantina totală. Prima țară europeană care a trecut de un milion de cazuri, Spania, este la un pas de a instaura din nou lockdown-ul. Franța a depășit și ea acest prag psihologic, în timp ce în Germania bilanțul deceselor a trecut de 10.000 de morți. Și în Italia se discută tot mai apăsat despre o carantină de cel puțin două săptămâni, la nivel național. Iar în capitala Belgiei, magazinele se vor închide la ora 20:00 și nimeni nu va mai avea voie să iasă pe stradă după 22:00. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății avertizează: suntem într-un moment periculos, și este de abia luna octombrie.
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Masca ar putea deveni iar obligatorie
Scene de haos în magazinele din Shanghai
Cum am putea scăpa de pandemie?
Elveția renunță la restricții în sezonul de schi
Cum va fi piața muncii în 2022
Proteste în Europa împotriva restricțiilor și vaccinării obligatorii
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
Tedros Ghebreyesus, director general OMS: Ne aflăm într-un moment critic în această pandemie, în special în emisfera nordică. În prea multe țări se înregistrează o creștere exponențială a cazurilor, iar acest lucru face ca spitalele și secțiile ATI să fie aproape de capacitatea maximă sau să o depășească.
Europa înregistrează cea mai accentuată creștere - peste 42%. 30 din 53 de țări europene au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 într-o săptămână, între 16 și 22 octombrie. La nivelul continentului, sunt peste 8 milioane de infectări și în jur de 260.000 de morți. În Spania, cel puțin 8 regiuni autonome cer guvernului de la Madrid să ia o decizie pentru toată țara. Oficialii regionali vor restricții de ciruclație mai ales pe timp de noapte, cum se aplică deja în Franța, Italia și Belgia.
Oficiali regionali: Cred că trebuie să aplicăm aceste măsuri cât va fi nevoie, chiar dacă se spune că este rău pentru economie. Trebuie să le dăm oamenilor o șansă la viață. Economia este foarte importantă, dar și viața oamenilor.
Starea de urgență expiră astăzi, și de aceea atât oficialii de la Madrid cât și cei regionali sunt pregătiți pentru instituirea unri noi stări de urgență. În Franța, de câteva zile sunt raportări zilnice de peste 40.000 de infectări. Și numărul deceselor a explodat în Hexagon: 298 în 24 de ore, față de 162 raportate joi.
Localnic: În vară, am crezut că se terminase cam totul, dar acum rata infectărilor crește din nou atât de repede, deci nu sunt surprins că am ajuns aici. N-aș spune că mi-a dat viața peste cap, dar este deranjant, pentru că nu mai pot călători cât aș vrea. Este restricția de circulație, așa că nu pot ieși pe cât de mult aș vrea, dar este o situație temporară, va trece, asta e situația.
Italia la rândul ei se îndreaptă vertiginos spre noi restricții. Deși premierul Giuseppe Conte și alți oficiali evită să pronunțe cuvântul carantină, tendința este clară. Rata zilnică e la nivelul de 20 de mii de cazuri noi, iar restricțiile de circulație și închiderea restaurantelor și barurilor nu mai par suficiente. Pe de altă parte, companiile din turism spun că în acest ritm, vor pune lacătul pe ușă.
Vladimiro Bruno, proprietar de restaurant: Acum pare că suntem în stare de război, n-am mai trăit așa ceva până acum. Suntem într-o situație foarte dificilă.
Cristian Russo, proprietar de cafenea: Lucrez aici de 17 ani. Suntem aproape de Fântâna Trevi și nu am mai văzut o astfel de criză.
Între timp, pentru a se asigura că restricțiile sunt respectate, poliția patrulează non stop în marile orașe în frunte cu Roma. Au fost instalate garduri care restricționează accesul în anumite zone, iar proprietarii de restaurante și clienții care ignoră noile măsuri sunt forțați să închidă localurile, respectiv să se îndrepte spre case.
Editor : Iulia Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News