Live

Număr record de cereri de la ruşii care îşi caută apropiaţii soldaţi dispăruţi sau capturați de ucraineni

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia

Autorităţile ucrainene se confruntă cu o creştere a numărului de cereri din partea unor familii ruse care caută informaţii despre apropiaţii lor soldaţi dispăruţi, au afirmate ele marţi.

Ucraina a înfiinţat în 2024 o linie telefonică, denumită „Vreau să-l găsesc", pentru a le permite ruşilor să obţină informaţii cu privire la apropiaţi ai lor, în cadrul unei strategii menite să faciliteze schimburile de prizonieri între beligeranţi.

Administrată de Centrul pentru coordonarea procesării informaţiilor asupra prizonierilor de război, această linie a primit 8.548 de solicitări în ianuarie. „Este un record, cu 22% mai mult decât luna precedentă", a declarat Centrul pe Telegram.

El estimează că aceasta „oglindeşte volumul foarte mare de pierderi" suferite de ruşi în Ucraina.

Armata rusă avansează în mod constant, dar lent, cu preţul unor pierderi grele, potrivit observatorilor occidentali şi ucrainenilor, aflaţi în dificultate în a stăvili aceste avansări.

În total, de la lansarea ei în ianuarie 2024, linia telefonică a primit peste 60.000 de solicitări asupra unor soldaţi ruşi daţi dispăruţi, însă Centrul estimează că numărul real de soldaţi daţi dispăruţi este probabil de două sau de trei ori mai mare, „dat fiind că nu toţi apropiaţii s-au conectat".

Centrul afirmă că 1.790 de militari ruşi au fost capturaţi şi 408 au fost obiectul unor schimburi de prizonieri după ianuarie 2024.

Numărul total de prizonieri de război ruşi este mai ridicat.

Schimbul de prizonieri de război şi de rămăşiţe de soldaţi rămâne unul dintre rarele subiecte de cooperare între Kiev şi Moscova după trei ani război intens.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei țări NATO se vor debranșa sâmbătă de la rețeaua electrică a Rusiei. Planurile de decuplare au fost dezbătute zeci de ani

Îngrijorare în Ucraina după ce Donald Trump a impus sancțiuni asupra CPI. „Sunt necesare mai multe mandate de arestare”

Miniştrii de externe din 12 țări, inclusiv România, cer statelor G7 să reducă veniturile Rusiei din vânzarea de energie

Maia Sandu explică de ce noul ambasador al Rusiei la Chișinău nu și-a prezentat scrisorile de acreditare: „Pentru că nu l-am invitat”

Partenerii noștri